
VIDEO. Dialog interparlamentar moldo-român pe domeniul securității și apărării
Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului R. Moldova, Roman Boțan și Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dorel-Gheorghe Căprar au semnat, astăzi, la Chișinău, o Declarație comună prin care s-au angajat în consolidarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova, în continuarea sprijinului pentru avansarea pe calea europeană, în limitarea efectelor instabilității regionale prin folosirea instrumentelor diplomației parlamentare, în lansarea unui dialog parlamentar intensificat, precum și implementarea unui plan de acțiuni bilateral permanent de bune practici în domeniul controlului parlamentar asupra sectorului de securitate și apărare.
・
Evenimentul a avut loc în cadrul primei vizite în Republica Moldova a delegației Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României, în perioada 22-24 aprilie curent.
Roman Boțan a menționat că prin Declarația comună este susținută angajarea fermă în continuarea, extinderea și aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în domenii precum democrație și bună guvernare, reforma sectorului de securitate, cooperare în materie de apărare și securitate.
„Anul 2018 în care marcăm Centenarul Marii Uniri și anul 2019 când România va exercita președinția Consiliului Uniunii Europene sunt perioade de intensificare a cooperării noastre și o oportunitate pentru promovarea interesului strategic al Republicii Moldova de integrare europeană. De asemenea, ne-am propus să constituim o colaborare trilaterală pe domenii de interes comun între comisiile parlamentare de profil de la Chișinău, București și Kiev”, a precizat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului R. Moldova.
Dorel-Gheorghe Căprar a declarat că prin semnarea Declarației comune „suntem deschizătorii unui drum parlamentar inedit între cele două comisii”. „Este o asumare directă a președinților și o voință comună a membrilor comisiilor de dialog și diplomație parlamentară”, a spus deputatul român.
În această dimineață, delegația parlamentară din România a avut o întrevedere și cu președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu.
„Există mai multe provocări în regiune, de aceea o colaborare atât la nivel de instituții parlamentare, cât și la cel al comisiilor, inclusiv la nivel de control parlamentar, va fi utilă pentru a învăța din experiența României”, a menționat Candu.
Potrivit lui, în curând în Parlament va fi discutată viitoarea Strategie de apărare a țării, pe agenda Parlamentului fiind și modernizarea Serviciului de Informații și Securitate. De asemenea, reforma armatei se regăsește pe agenda Guvernului.
Oficialii au mai discutat despre proiectele menite să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova și au făcut un schimb de opinii despre situația din regiunea transnistreană.