Centrul Internațional „La Strada” lansează astăzi campania de sensibilizare și de promovare a toleranței zero față de violența sexuală asupra fetelor și femeilor, „Denim Day Moldova”, cu genericul „NU există scuze pentru viol”. Mai multe ambasadoare acreditate la Chișinău vin cu mesaje puternice în adresa parlamentarilor Republicii Moldova, profesioniștilor din domeniul asistenței victimelor, societății civile și către înseși victimele abuzului sexual.
În Republica Moldova „cultura violului” este menținută și stimulată de o serie de stereotipuri și prejudecăți, precum arată și rezultatele sondajului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova”:
- 8 din 10 abuzatori fac parte din cercul de cunoscuți al victimei
- fiecare a treia persoană consideră că nu e vorba de un viol, dacă victima este „ușuratică” sau dacă are o reputație proastă
- aproape 5 din 10 bărbați și 3 din 10 femei cred că, în unele cazuri de viol, însăși femeia și-a dorit ca acest lucru să se întâmple
- 6 din 10 bărbați și 4 din 10 femei cred că, dacă o femeie nu opune rezistență fizică, atunci nu este un viol.
Campania își propune să aducă în discuție trei aspecte importante în contextul acestui subiect:
- să combată stereotipuri și mituri care alimentează „cultura violului”, cum ar fi ideea că e mai bine să taci, să ascunzi și să uiți violul, decât să te faci de rușine.
- să încurajeze victimele să ceară ajutor, indiferent când și cum au trăit un abuz sexual
- să promoveze ratificarea, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Convenției de la Istanbul.
„Simțim mai acută ca oricând nevoia de a urgenta ratificarea Convenţiei de la Istanbul. Este actul de referință, este regula de aur în prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie. Victimele au nevoie să fie protejate într-un mod adecvat acum. Totodată, e bine să nu uităm că schimbările profunde se fac pornind de la sine. Iar campania Denim Day Moldova vine să ne amintească tuturor niște reguli simple: să nu judecăm victimele, pentru că nu ele înfăptuiesc violul; să educăm copiilor respectul pentru propriul corp, așa îi învățăm să respecte intimitatea și personalitatea celuilalt”, susține Daniela Misail-Nichitin, directoarea programelor pentru femei, „La Strada”.
Întrucât inițiativa internațională „Denim Day” a luat naștere acum un sfert de secol în Italia (detalii aici), ES Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei la Chișinău, este cea care deschide șirul mesajelor Denim Day Moldova, alături de ES Dr. Julia Monar, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău.
În următoarele 2 zile, site-ul și pagina de Facebook „La Strada” vor fi actualizate cu mesaje ale reprezentantelor corpului diplomatic străin.
„La Strada” invită societatea civilă, reprezentanții instituțiilor de resort, ONG-urile să se alăture campaniei Denim Day Moldova. Miercuri, 25 aprilie, sunteți invitați să veniți la serviciu purtând blugi și să le spuneți și colegilor de ce ați făcut-o. Faceți poze cu dumneavoastră purtând această ținută și plasați-le pe profilurile personale din rețelele de socializare cu hashtagul #DenimDayMoldova. Vorbiți despre cazurile de abuz sexual, spuneți de ce credeți că se întâmplă și cum putem schimba lucrurile; încurajați persoanele, care credeți că au nevoie de sprijin și asistență de orice fel, să sune la telefonul de încredere pentru femei 0 8008 8008. E gratuit și confidențial.
Inițiativa Denim Day în Republica Moldova este implementată cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău și sprijinul partenerilor media Agora și Ea.md.
Vezi și aceste știri

Au zis „mulțumesc” în 24 de limbi. Mai mulți cetățeni, printre care și Maia Sandu au mulțumit UE pentru acordare statutului de candidat (VIDEO)

Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul

Președinta Comisiei Europene consideră imposibilă o revenire la relațiile normale cu Rusia
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
