Experți: RM este restanțieră la îndeplinirea obligațiunilor din domeniul democrației locale

Experți: RM este restanțieră la îndeplinirea obligațiunilor din domeniul democrației locale

Descentralizarea, democrația locală și situația autonomiei locale sunt domenii restanțiere în RM, care frânează procesul de reforme cerut de partenerii de dezvoltare ai țării. Concluzia aparține experților Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), care au realizat un studiu în colaborare cu IDIS Viitorul.

Autoritățile locale susțin că guvernarea de tip centralist și neglijarea autonomiei locale reprezintă o moștenire mai veche a regimului de tip sovietic, dar mai ales în comparație cu standardele susținute de UE pentru buna guvernare, apare tot mai clar cât de mari sunt discrepanțele existente în materie de acces la justiție, servicii sociale și dezvoltare economică, ca efecte cumulative ale întârzierii reformelor legate de descentralizare. Observația aparține echipei de autori CALM, care au monitorizat situația democrației locale și gradul de implementare a documentelor de politici în domeniul descentralizării.

Studiul constată că majoritatea zdrobitoare a obligațiilor RM în domeniul democrației locale, înscrise în Foaia de Parcurs, nu au fost îndeplinite. Această realitate răspunde clar de ce cetățenii nu sesizează progrese reale în ceea ce privește starea financiară a localităților lor, calitatea serviciilor lasă de dorit, iar controlul Guvernului a devenit în mod uzual un instrument de sancționare politică. Republica Moldova are nevoie de instituții funcționale ale administrației publice locale, nu reforme pro-forma, din care are de câștigat doar birocrația centrală și profitorii de ocazie, se arată în comicatul emis de IDIS Viitorul.

Autorii studiului au respins acuzațiile precum că ar fi adversari ai reformei administrativ-teritoriale, menționând însă că trebuie învățate lecțiile reformelor anterioare, trebuie creat un consens public. Experții sunt convinși că există suficiente capacități și idei în rândul autorităților locale, care pot fi utile conceptului și viziunii de reformă locală. Printre acestea se numără stabilirea și analiza complexă a cauzelor înrăutățirii situației în domeniul democrației locale, revizuirea cadrului legal din domeniul penal, a temeiurilor de intentare a dosarelor penale și monitorizarea cazurilor de aplicare abuzivă a măsurilor preventive de către organele judiciare în raport cu APL.

Studiul a fost realizat de CALM în colaborare cu IDIS Viitorul, cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal