Și-a cumpărat un tractor pe bani europeni, iar acum este cel mai solicitat tânăr din sat

Și-a cumpărat un tractor pe bani europeni, iar acum este cel mai solicitat tânăr din sat

A câștigat încă din liceu un grant și și-a pus pe roate propria afacere. Este povestea lui Dorin Țapu, tânărul de la Tudora, Ștefan Vodă, care și-a cumpărat un tractor pe bani europeni, iar acum ajută tot satul. Nu se oprește însă aici. Tânărul vrea să-și extindă mica afacere și să presteze servicii și în alte sate din apropiere.

Dorin era licean când a câștigat un grant în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Ca să obțină banii - circa 14 mii de euro, a trecut printr-un concurs în care a trebuit să argumenteze ideea de afacere și să demonstreze că va putea menține și dezvolta business-ul pe care intenționa să îl deschidă. Nu a stat prea mult de gânduri atunci când a trebuit să înainteze propunerea de proiect.

Iar acum, la Tudora, nu întâlnești om care să nu îl cunoască pe Dorin Țapu. Tânărul este proprietarul unui tractor performant, cu care cultivă zeci de hectare de teren în fiecare primăvară și toamnă. Sătenii îi bat la poartă ori de câte ori au nevoie să facă lucrări mecanizate în câmp sau livadă - arat, boronit sau stropit.

Publicitate
...

„Eu mă gândeam demult la o afacere în acest domeniu pentru că oamenii chiar aveau nevoie de așa servicii. La țară, oamenii muncesc mult în câmp și atunci când lucrările sunt mecanizate, randamentul e mult mai mare”, spune Dorin.

Firma tânărului numără 3 angajați. Printre aceștia este și tatăl băiatului, Ghenadie Țapu, care a revenit de peste hotare când a aflat că Dorin a câștigat un grant. Dacă la început a trebuit să lupte pentru fiecare client, acum rândul la serviciile firmei e stabilit cu câteva luni înainte. Asta deoarece are cea mai performantă tehnică din sat.

...

Lansată acum doi ani, afacerea lui Dorin Țapu a reușit să devină profitabilă, astfel încât acum, tânărul se gândește să o extindă și să cumpere utilaje și tehnică nouă cu care să poată presta o gamă și mai largă de servicii nu doar pentru oamenii din sat, dar și pentru cei din localitățile vecine. Totodată, se gândește să construiască, împreună cu familia, un frigider mare unde să păstreze fructe - piersici și nectarine pentru vânzare.

...

Dorin Țapu, student la Universitatea Tehnică a Moldovei, este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal