
VIDEO. Șefa misiunii USAID în R. Moldova, Karen R. Hilliard: Turismul ar putea fi viitorul succes economic al Moldovei
Turismul este una dintre cele mai prospere industrii din lume, care aduce 7 trilioane de dolari anual. Șefa misiunii USAID în R. Moldova, Karen R. Hilliard, crede că și Republica Moldova trebuie să beneficieze de aceast sector. Într-un interviu la Centrul de Informare Turistică din Chișinău, Karen R. Hilliard a povestit ce trebuie să facem pentru a ademeni călătorii la noi în țară, cum să ne schimbăm legislația în turism și pe ce să punem accente pentru a deveni o destinație de neuitat.
・
Potrivit șefei misiunii USAID în R. Moldova un turism bine-dezvoltat în Republica Moldova ar contribui nu doar la promovarea țării și creșterea economică, ci și la deschiderea a mai multe locuri de muncă.Deși recunoaște că țara noastră a început să valorifice mai târziu decât alte state potențialul său turistic, șefa USAID în Moldova spune că „asta nu contează deloc”.
„Călătorii întotdeauna caută acea destinație nouă, o cale care nu a fost bătătorită, unde nu a fost nimeni până acum. Așa planificăm să promovăm Moldova. Deși ea este parte dintr-un pachet regional care include România, Ucraina, iar Moldova e o destinație mică, noi credem că ea poate fi promovată așa. Apropo, mass-media, printre care Forbes, National Geographic, The Lonely Planet, trip.com, au plasat Moldova în top-10 destinații turistice pe care să le vezi în Europa. Pentru că e nedescoperită”, spune oficialul.
Pentru cei care cred că Moldova e faimoasă doar prin vinuri, Karen R. Hilliard are un contraargument. „Gastronomia moldovenească și bucătăria speciale este ceva ce majoritatea oamenilor nu au trăit. De asta facem activități precum cea mai recentă, când am adus trei bucătari francezi în Moldova să redescopere vinurile și bucătăria moldovenească. Evenimentul se numea „Slow food. Wine. Life” (Mâncare lentă. Vin. Viață). Pentru că oricine a făcut vreodată sarmale știe că asta e o mâncare lentă, ia o veșnicie să le faci!
Un detaliu important semnalat de Karen R. Hilliard este cadrul legislativ pentru turism.
„În R. Moldova, el este învechit. Dacă privim tendințele globale, 80% din procesul de dezvoltare a industriei turismului este asigurat de întreprinderile mici și mijlocii. Mai simplu vorbind, legile turismului moldovenesc nu sunt prietenoase față de întreprinderile mici și mijlocii. Ele încearcă să ceară același nivel de licențe, verificări, standarde de calitate de la o pensiune la fel ca și de la hotelul Radisson Blu. Și asta nu are niciun sens! Călătorii caută standarde diferite”, consideră șefa misiunii USAID în R. Moldova.
Ea a enumerat câteva exemple de pensiuni din țară care le oferă turiștilor nu doar un pat și o masă, ci și expertiența de a trăi a simți cultura moldovenească, de a gusta bucatele tradiționale și de a discuta cu proprietarul. „Cea mai emoționantă chestie e că micile întreprinderi ca asta adesea atrag tânăra generație înapoi acasă, de peste hotare. Ei vin înapoi să-și ajute părinții, muncesc la afacere și în loc să fie emigranți, ei sunt „repatriați” acasă. Ei se alătură culturii și țării și ajută la creșterea ei. Și ce istorie frumoasă e asta”, crede Hilliard.
https://agora.md/videoframe/5997/620
Accesați acest link pentru a urmări interviul integral.