VIDEO. AGORA și EA.md provoacă miniștrii să vină în blugi la ședința Guvernului

VIDEO. AGORA și EA.md provoacă miniștrii să vină în blugi la ședința Guvernului

Mai bine de două decenii, în Europa şi SUA, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, este organizată campania „Ziua Blugilor” (Denim Day Campaign), dedicată sensibilizării şi promovării toleranței zero față de violența sexuală. Cu această ocazie, portalul de știri AGORA și revista online pentru femei EA.md provoacă toți membrii Cabinetului de miniștri să se alăture campaniei Denim Day Moldova purtând blugi la ședința de mâine a Guvernului.   

În Republica Moldova „cultura violului” este menținută și stimulată de o serie de stereotipuri și prejudecăți, precum arată și rezultatele sondajului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova”:

- 6 din 10 bărbați consideră că dacă femeia nu opune rezistență fizică, atunci nu este viol,

Publicitate

- Din cele 589 de persoane condamnate anul trecut pentru viol, 11 sunt minori,

- 18% dintre bărbați au recunoscut că au utilizat forța pentru a întreține relații sexuale cu partenera,

- Doar 8 procente dintre femeile abuzate în familie semnalează cazul la poliție,

„Dlor parlamentari și membri ai Guvernului, ultima miercuri a lunii aprilie este ziua în care ne solidarizăm cu victimele violului. Vă provocăm să veniți mâine la ședința Guvernului purtând blugi și să le spuneți și colegilor de ce ați făcut-o. Pentru că NU înseamnă NU! Pentru că NU există scuze pentru viol”, este îndemnul celor două echipe redacționale.

Miercuri, 25 aprilie noi purtăm blugi. Dar voi?

Autor:

„Denim Day Campaign” a fost declanşată de o decizie a Curţii Supreme de Justiție din Italia pronunțată în 1992. Instanța a anulat atunci o condamnare pe un caz de viol. Judecătorii au considerat că din moment ce victima purta blugi strâmţi, aceasta ar fi ajutat violatorul să-i scoată, fapt care ar fi presupus consimțământul ei.

A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, se coagulează „Ziua Blugilor” (Denim Day), inițiativă care se desfășoară în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

Inițiativa Denim Day în Republica Moldova este implementată cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău și sprijinul partenerilor media Agora și Ea.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal