Experții economici atenționează: Republica Moldova intră nepregătită într-un maraton electoral

Experții economici atenționează: Republica Moldova intră nepregătită într-un maraton electoral

Economia Republicii Moldova crește, dar lent. Iar scrutinele electorale care urmează „aruncă” țara noastră într-un maraton electoral ce atrage după sine cheltuieli bugetare nejustificate și neplanificate.  Este concluzia experților de la Centru analitic independent Expert-Grup și a fost prezentată în cadrul celei de-a XVIII-a ediție a Conferinței MEGA „Perspective economice într-un an electoral”. 

Potrivit experților, cea mai mare provocare acum este declinul PIB-ului potențial, fiind deja constatat declinul productivității muncii și a salariului.

„Republica Moldova a intrat în 2018 într-un maraton electoral care va dura cel puțin trei ani. De regulă în perioadele electorale, Guvernele din orice țară tind să cheltuie mai mult. Nu este o excepție nici RM. Am văzut că partidul de guvernare a venit cu mai multe acțiuni cu tentă electorală care nu au acoperire bugetară. Republica Moldova intră în acest maraton electoral nepregătită din punct de vedere economic și instituțional”, a declarat directorul executiv al Centrului analitic independent Expert-Grup, Adrian Lupușor.

Potrivit lui, scrutinele electorale care urmează pun presiune pe stabilitatea finanțelor publice, dar și pe instituțiile de stat.

„Bugetul este limitat și nu permite spațiu pentru cheltuieli. Este risc pentru stabilitatea finanțelor publice. Instituțiile publice rămân expuse fluctuațiilor care au loc nivel politic, care sunt și vor fi generate de acest maraton. Nu credem că s-au depolitizat complet instituțiile publice”, a mai adăugat Lupușor.

Deși anticipează o creștere economică pozitivă, experții sunt sceptici în ceea ce privește revigorarea activității investiționale private. În acest context, experții au identificat șase reforme prioritare care ar trebui întreprinse de autorități. Printre acestea se numără reforma administrației publice, asigurarea independenței instituțiilor anti-corupție, reforme în sectorul bancar și sporirea nivelului de transparență în sectorul financiar-bancar.

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.