„Monedele sunt incomode, o spun oamenii care muncesc cu ele. Ați luat în calcul opinia cetățenilor? Înțeleg că poate vreți să duceți fluxul spre utilizarea cu cardul...”, a întrebat Alina Zotea la ședința comisiei.

„Ne dăm seama că în unele domenii, pentru că nu avem abonamente și sisteme de plată electronică, bancnotele de 1 și 5 lei sunt folosite intens. Atunci când elaboram proiectul, am fost asigurați că va fi o raționalizare în transportul public pentru ca să aibă loc o tranziție mai ușoară la monede”, a declarat Cioclea.

El a mai prezentat niște cifre conform cărora BNM trebuia anual să schimbe 60 de milioane de bancnote. „Era un calvar logistic și economic, pentru asta înseamnă bani. Înțeleg îngrijorarea cetățenilor, dar e rațional ce facem. Da, sperăm și cardul să aibă o susținere mai mare. E devreme să facem concluzii, oamenii trec încă prin obișnuință și e o reacție subiectivă. Noi suntem convinși că schimbarea era necesară. Noi am făcut un efort ca monedele să fie frumoase, ușoare și de calitate bună. Puteam să le facem și din aluminiu, ca să fie mai ușoare, dar am vrut să le facem calitative”, a mai adăugat Cioclea.

Citește și: Reacții după introducerea noilor monede: Băncile nu au mașini de numărat, iar taxatorii își caută sacii

FOTO. VIDEO. Monedele de 1, 2, 5 și 10 lei, puse în circulație. BNM: „Monede moderne, cu un concept unic în regiune”

Noile monede emise de BNM au fost puse în circulație din 1 aprilie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!