Infracțiunile de corupție sunt în creștere. CNA a publicat primul bilanț din 2018

Infracțiunile de corupție sunt în creștere. CNA a publicat primul bilanț din 2018

68% din actele de corupţie documentate de Centrul Național Anticorupție (CNA) în primul trimestru al anului 2018 au fost comise în capitală şi în raioanele din centrul republicii, iar numărul total al infracţiunilor de corupţie înregistrate este în creştere. Totodată, s-a dublat numărul apelurilor la linia anticorupţie. Sunt câteva dintre concluziile bilanțului CNA pentru primul trimestru al anuului curent. Potrivit documentului, 19% din infracţiunile documentate de CNA au fost identificate în municipiul Bălţi şi raioanele de nord, iar 13% - în municipiul Cahul şi raioanele de sud.

De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, ofiţerii de investigaţie ai Centrului Naţional Anticorupţie au depistat 247 de infracţiuni sau cu 14 la sută mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 209 sunt acte de corupţie şi conexe corupţiei, 2 infracţiuni de spălare de bani şi 36 de alte categorii de infracţiuni. Potrivit criteriului de gravitate al infracţiunilor depistate - 187 intră în categoria celor deosebit de grave şi grave, 39 - mai puţin grave, iar 21 - uşoare.

Potrivit genurilor de infracţiuni, traficul de influenţă se situează pe primul loc - 68 de cazuri, urmat de abuzul de putere sau abuzul de serviciu - 43 de cazuri; coruperea pasivă - 40, coruperea activă - 31, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu - 13 şi altele.

Publicitate

Printre instituţiile şi domeniile, vizate în dosarele CNA, se numără: justiţia şi afacerile interne, securitatea bugetului şi patrimoniului public; administraţia publică locală; sectorul privat; medicina; învăţământul, serviciul militar, etc.

În calitate de subiecţi ai infracţiunilor de corupţie şi conexe corupţiei depistate au figurat 30 de factori de decizie din cadrul autorităților publice locale; 17 persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii; 9 inspectori de poliţie; 3 conducători de instituţii autonome şi subdiviziuni din cadrul autorităţilor publice; 3 directori de întreprinderi şi organizaţii de stat; 1 procuror; 1 director de agenţie (autoritate publică); 1 persoană din domeniul educaţiei, iar în sectorul privat şi liber profesionist - 59 de persoane fizice; 20 de directori de întreprinderi şi organizaţii din sectorul privat; 4 avocaţi; 1 notar şi 1 executor judecătoresc etc.

În primul trimestru 2018, în gestiunea ofiţerilor de urmărire penală ai Centrului Naţional Anticorupţie s-au aflat 1223 de cauze penale sau cu 141 mai multe în raport cu trimestru I al anului 2017. Pe 189 de cauze a fost finalizată urmărirea penală, din ele, 99 de cauze penale în privinţa a 111 persoane au fost deferite justiţiei. Totodată, în aceeaşi perioadă, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a aplicat sechestru pe bunuri în valoare totală de 23.121.184 lei.

În perioada de raport, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au examinat 3.461 de sesizări, plângeri, demersuri, petiţii şi alte materiale, iar aproximativ 5000 de cetăţeni au fost primiţi în audienţa ofiţerilor CNA. La Linia Naţională Anticorupţie (0-800-55555) au fost recepţionate 819 apeluri de la cetăţeni sau cu 400 mai multe decât în perioada analogică a anului 2017. În majoritatea cazurilor, oamenii s-au plâns pe abuzuri comise în justiţie, ministere, autorităţi centrale şi locale, învăţământ, medicină şi sectorul privat.

În 3 luni ale anului 2018, CNA a organizat instruiri pentru 4500 de funcţionari (în 2017 - 2635), a eliberat 1349 de certificate de cazier, iar asupra a 255 de proiecte de acte normative şi legislative au fost întocmite rapoarte de expertiză.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal