Cel de-al doilea raport Kroll a fost astăzi aprins discutat în comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, însoțit de doi adjuncți ai săi, a răspuns la întrebările deputaților. Potrivit lor, până acum au fost identificate doar 50 de milioane de active din toți banii furați, iar oamenii legii au deschis peste 60 de dosare în legătură cu devalizarea sistemului bancar.
Mai mulți deputați s-au întrebat de ce durează atât de mult recuperarea banilor și identificarea vinovaților. „Oare în 3 ani și jumătate nu au putut identifica niciun dolar?”, a întrebat deputatul PLDM, Grigore Cobzac.
„Noi nu suntem nici organ de anchetă, nici de justiție. Trebuie să recunoaștem că frauda a fost foarte complexă. Se vede chiar din sinteză, care e o premieră pentru domeniu. Sinteza arată că Kroll a identificat doar 50 de milioane de active, ceea ce dovedește că ancheta nu e deloc ușoară. Nu toți din listă sunt vinovați, unele sume sunt extrem de mici. Lista nu este exhaustivă. În discuție cu Kroll am absoluta încredere în competența lor. Dosarul a fost transmis integral procuraturii. Frica mea este ca lumea să nu creadă că dacă omul nu e în lista Kroll, înseamnă că este curat. Dar sunt oameni care deși pot fi implicați, nu apar în listă, pentru că banii s-au dus în China, în Rusia, în Lituania”, a explicat Cioclea.
„Înțeleg că e foarte dramatică situația și e ușor să dai greș. Noi am făcut partea noastră de lucru și vom asista ancheta, dar noi nu suntem abilitați să spunem că ăsta e vinovat și ăsta nu”, a mai completat el.
Cât despre recuperarea banilor, guvernatorul afirmă că e extrem de greu să o faci. „E greu de recuperat toți banii lichizi, pentru că e de ajuns un click ca banii să „fugă”. Trebuie de luat în considerație și legislația țărilor unde au ajuns acești bani. E nevoie și de o negociere cu acele țări”, afirmă bancherul, spunând că, spre exemplu, Rusia și Cipru nu vor să ofere informații despre banii ajunși pe conturile lor.
Cioclea a mai adăugat că în luna mai ar putea fi gata strategia de recuperare a banilor furați și a pomenit că au demarat deja 60 de dosare care au legătură cu „furtul miliardului”.
Vezi și aceste știri

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari

Un tânăr a decedat în urma unei explozii produse într-un apartament din sectorul Botanica
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
