
VIDEO. PAS și PPDA acuză autoritățile de furtul proprietății publice, dând exemplul Centrului ARTICO
Potrivit celor de la PAS și PPDA, pe teritoriul Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO urma să fie edificat un complex de sport și agrement pentru persoane cu cerințe speciale, iar în locul acestuia a apărut un bloc locativ de lux, terenul vizat anterior fiind vândut unor agenți economici de către Agenția Proprietății Publice pentru o sumă mizeră, mult sub valoarea și prețul de piață al lotului.
・
„Problema pe care o punem în discuție este acel bloc de locuit nefinisat, bloc de apartamente. Conform unui proiect de construcție a Centrului ARTICO, pe terenul de 0,21 ha din spatele Centrului urma să fie edificat un complex de sport și agrement pentru persoane cu cerințe speciale.
Astăzi în locul acestui complex se înalță un bloc de apartamente de lux. Totul a început încă în 2013, atunci când printr-un contract semnat de câțiva agenți economici, Agenția Proprietății Publice (APP) a vândut acest loc pentru o sumă derizorie de 319.000 lei. La scurt timp după, terenul a fost ipotecat contra sumei, atenție, de 1 milion 820 mii de euro la Victoriabank.
Protagonistul acestei acțiuni de devalizare a proprietății publice a fost Tudor Copaci, actual director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și director general pe atunci a APP”, a declarat Igor Grosu, secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate.
Potrivit lui, Ministerul Educației a reacționat atunci la situația creată.
„Ministerul Educației la acea vreme a atacat în judecată contractul de vânzare-cumpărare a terenului, pentru a stopa construcția și a întoarce lotul în proprietatea centrului ARTICO. Conform datelor Registrului Bunurilor Imobile, terenul se afla în teritoriul altui teren care se afla în proprietatea publică a statului Republica Moldova.
La cinci ani distanță vedem că terenul de 0,21 ha așa și nu a fost întors în proprietatea statului, iar agentul economic a reușit să avanseze în edificarea blocului de lux. Instanțele judecătorești controlate de Plahotniuc au dat câștig de cauză agenților economici în detrimentul intereselor statului. Prețul real al acestui teren e de 1.050.000 de euro. Valoarea în lei e de peste 20 de milioane de lei, în timp ce APP, condusă de Tudor Copaci, l-a vândut cu 16 mii de lei, adică cu un preț de 63 de ori mai mic decât cel real de pe piață”, a mai spus Grosu, acuzând exponenții Partidului Democrat de punere în aplicare a schemelor de furt de terenuri.
„Costul unui metru pătrat în acest bloc este de 1100 de euro. Cu 15 metri pătrați din clădirea aceasta, cam cât ar fi un antreu, investitorul și-a recuperat cheltuielile de așa-numita procurare a lotului”, a adăugat Igor Grosu.
Fostul viceministru al Educației a venit cu câteva solicitări către autorități: „Cerem autorităților să oprească procesul de devalizare a proprietății publice, să facă inventarierea proprietății publice, să asigure transparența procesului, iar Procuratura Anticorupție să se autosesizeze în acest caz și să vadă cine se face vinovat de o atât de mare hoție”.
„Asemenea cazuri ca acesta există cu duiumul”, a intervenit liderul PPDA, Andrei Năstase. „În Chișinău se înregistrează peste 2000 de construcții ilegale. Astăzi se eliberează autorizații de construire în mod ilegal, arbitrar, pentru că la nivelul mun. Chișinău nu există un sistem unic centralizat, astfel încât atunci când mergi să iei un certificat de urbanism, autoritățile să poată opri aceste abuzuri. Doar că autoritățile au fost permanent în complicitate, inclusiv cu cei din Guvern, Legislativ și puterea judecătorească”, a declarat Năstase, menționând că orașul suferă din cauza lipsei planului urbanistic general și a celor zonale.
Lidera PAS, Maia Sandu, a afirmat că nu-și pune speranța că guvernarea va ține cont de revendicările exprimate în cadrul flashmob-ului, dar spune că acțiunea este necesară pentru ca cetățenii să fie conștienți de această situație.
Vom reveni cu reacția democraților la acuzațiile care li se aduc.