MJ face ajustări la proiectul PD-ului: Să ia mai mulți bani de la stat partidele care vor avea deputate alese pe circumscripții

MJ face ajustări la proiectul PD-ului: Să ia mai mulți bani de la stat partidele care vor avea deputate alese pe circumscripții

Un proiect al democraților care oferă mai mulți bani din bugetul de stat pentru formațiunile care vor promova femeile în alegeri este avizat astăzi de Guvern. Inițial, PD propunea ca partidele care au ajuns să aibă deputate alese pe circumscripții uninominale să primească 3% adaos din buget proporțional cu numărul de femei alese în Parlament. Ministerul Justiției consideră însă că această cotă este una prea mică.

Deputații democrați propun instituirea unui cuantum de 87% din alocații proporțional cu performanțele obținute, în egală măsură, la alegerile parlamentare și locale generale. De asemenea, se vrea o finanțare de 10% pentru partidele care vor respecta cota minimă de 40% de candidați femei propuse pe circumscripțiile uninominale la alegeri parlamentare și 3% proporțional cu numărul de femei alese în funcție de deputat pe circumscripții uninominale.

La ultima cotă Ministerul Justiției are obiecții. „Considerăm că stimulentul financiar în mărime de 3% pentru partidele politice proporțional cu numărul de femei alese în funcția de deputat în Parlament pe circumscripții uninominale este disproporționat” față de cota de 10% pentru femei propuse pe circumscripții. „Astfel, în vederea sporirii promovării femeilor în politică, propunem a fi revizuită cota parte alocată în funcţie de numărul de femei alese în funcția de deputat în Parlament pe circumscripții uninominale, în sensul majorării acesteia, avînd în vedere că stimularea se acordă per deputat în Parlament, în baza rezultatelor reale obținute în urma scrutinului parlamentar, dar nu per candidat ca pentru simpla înaintare a candidaților femei în circumscripțiile uninominale”, consideră cei de la Justiție.

Publicitate

Acest proiect a fost votat deja în prima lectură, iar avizul Guvernului urmează a fi luat în considerare la lectura finală.

Actualmente, din banii din bugetul de stat destinați pentru finanțarea partidelor, 50% mergeau către formațiuni proporțional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, iar 50% - proporțional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal