
„De ce Ilan Shor este încă în libertate”? Un ONG sesizează Curtea Constituțională cu privire la prevederile Codului Penal
Experții de la Watchdog susțin că prevederile Codului Penal care au făcut posibil ca omul de afaceri Ilan Shor să nu poarte răspundere penală pentru presupusa mită dată fostului premier Vlad Filat contrazic Constituției Republicii Moldova și normelor europene. ONG-ul urmează să atenționeze Curtea Constituțională în această privință.
・
Potrivit celor de la Watchdog, articolul din Codul Penal care prevede eliberarea de răspundere penală a mituitorului dacă acesta face autodenunț contrazice Constituției Republicii Moldova care stipulează că toți cetățenii - în acest caz, atât mituitorul, cât și cel care a luat mita - sunt egali în fața legii.
Totodată, reprezentanții ONG-ului spun că aceste prevederi ale Codului Penal nu sunt în concordanță cu recomandările Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei. Aceștia au citat recomandările GRECO din anii 2011, 2013 și 2015 care atenționau autoritățile moldovene că trei articole din Codul Penal, cele cu privire la corupere activă, trafic de influență și darea de mită, pot fi folosite în mod abuziv de către denunțător.
„Practic, auotdenunțătorul este scutit de răspundere penală, este suficient să scrie un denunț. Astfel, cel care a dat mita poate să șantajeze funcționarul și să scape de răspundere”, a spus activistul civic Sergiu Tofilat, în cadrul conferinței de presă „De ce Ilan Șor este încă liber”?
Sesizarea Watchdog adresată Curții Constituționale urmează a fi publicată astăzi pe site-ul oficial al organizației.Amintim că în 2015, Shor s-a autodenunțat în cazul fostului premier Vlad Filat. Potrivit zdg.md, în autodenunţ, Shor a reclamat că i-ar fi dat lui Filat aproximativ 250 milioane de USD în schimbul unor anumite servicii, dar şi că ar fi fost partener de afaceri cu Filat în câteva afaceri, inclusiv în cea legată de Banca de Economii a Moldovei (BEM).