Nou proiect la MAI: Mașinile parcate neregulamentar ar putea fi ridicate de companii private și duse în parcări speciale

Nou proiect la MAI: Mașinile parcate neregulamentar ar putea fi ridicate de companii private și duse în parcări speciale

Mașinile parcate în locuri necuvenite ar putea fi ridicate și duse, de către firme private pe care le va contracta statul, în parcări speciale. Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect aflat în dezbateri publice prin care se vrea, în acest mod, combaterea fenomenului de staționări haotice, neregulamentare, ce îngreunează traficul și creează obstacole pentru ceilalți participanți la trafic.

MAI motivează intenția de a implementa asemenea măsură prin faptul că parcarea mașinilor pe trotuare sau pe marginea carosabilului „creează obstacole circulaţiei la trafic, reduce capacitatea drumurilor, generează multiple situaţii de accident”. „Toate acestea afectează, în special,circulaţia transportului public urban, care se deplasează pe banda dreaptă a drumului. Practica internaţională denotă faptul, că o metodă eficientă de combatere a acestui fenomen este ridicarea autovehiculelor staţionate neregulamentar, cu transportarea şi depozitarea acestora în parcări special amenajate”, cred cei de la minister.

Potrivit MAI-ului, mașinile vor fi ridicate de agentul economic în baza procesului verbal de constatare a contravenției, întocmit de agentul constatator.

Publicitate

Firmele alese de stat vor trebui să întrunească două condiții: să aibă mașină de ridicare a autovehiculelor și de transportare a lor, dar și un teren-parcare unde acestea să fie depozitate și păstrate, până stăpânii se întorc după ele. Parcarea umează să fie îngrădită, nivelată, iluminată și păzită.

Tarifele pe care le va percepe agentul economic urmează să rămână la discreția lui. „Statul nu poate dicta agenților economici tarifele la care aceștia urmează să-și presteze serviciile, în special printr-o hotărâre a Guvernului. (...) Tarifele la care sunt prestate anumite servicii de către agenți economici, vor fi stabilite individual de către aceștia, luând în considerație cheltuielile real suportate și, totodată, obținerea profitului. Statul deține suficiente pârghii în scopul protejării consumatorilor de aplicarea prețurilor nejustificat de mari”, consideră autorii.

Dacă mașinle vor fi ridicate pentru a nu stânjeni mersul delegațiilor oficiale, cheltuielile vor fi suportate de stat, spun autorii. În aceste cazuri, autovehiculul nu va fi transportat la parcarea specială, dar la cel mai apropiat loc unde ar putea fi parcat.

Proiectul se află deocamdată în dezbateri publice. Acesta urmează apoi să fie aprobat de Guvern.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal