Potrivit liberal-democratului Tudor Deliu, decizia creează „premise de finanțare a regimului secesionist de la Tiraspol, similare sistemului energetic. Bazele informaționale sunt supuse unor riscuri imense sub aspectul protecției datelor cu caracter personal. În 2017 a intrat în vigoare noile prevederi care interzic exploatarea autovehiculelor cu numere transnistrene de către cetățenii care n-au domiciliul în stânga Nistrului. Acestea și multe alte întrebări trezesc suspiciuni în procesul de reintegrare realizat de Guvern. Solicităm includerea pe ordinea de zi a audierii vicempremierului pe reintegrare, Cristina Lesnic”, a declarat Deliu.

„Nu sunt de acord cu domnul Deliu. Noi conștientizăm că Transnistria e parte a Republicii Moldova”, i-a replicat Vladimir Voronin.

„Considerăm imperios necesar ca aceste audieri să aibă loc. Luarea deciziei nu a corespuns principiului transparenței. Informația pe acest subiect trebuie să fie prezentată în plenul Parlamentului”, au anunțat liberalii prin vocea lui Roman Boțan.

Grupul PPEM a propus amânarea subiectului pentru următoarea ședință a Legislativului.

Președintele Parlamentului a avansat o altă soluție.

„Aș sugera eventual, înainte de a veni în plenul Parlamamentului, să venim cu asemenea inițiative ori pe paltforma comisiei de specialitate, ori pe platforma multidimensională legată de reglementarea transnistreană. Poate este cazul să inițiem discuții acolo. Dacă sunteți de acord, mă oblig să convoc această ședință miercuri, pe data de 2 mai. Din acele discuții, dacă considerați că trebuie să ieșim în plen cu aceste discuții, putem ieși”, a declarat Andrian Candu.

Deliu i-a dat o replică lui Voronin. „Eu nu m-am reerit că Transnistria este aparte. Am abordat o problemă foarte mult discutată în societate și nu avem un răspuns. Decizia e contradictorie din punct de vedere constituțional, din partea R. Moldova. Noi avem cetățeni care au părinți înmormântați acolo și nu le permit accesul, dar noi le dăm plăcuțe cu Transnistria. Totuși insist ca propunerea audierii vicepremierului pentru Reintegrare să fie supus votului astăzi”, a insistat Deliu.

„Suntem o țară, un popor. Este una dintre puținele inițiative care e menită să asigure cel puțin libertatea circulației acestor cetățeni. Asta va asigura libertatea afacerilor, mai multă comunicare între ei. E bine să facem pași concreți. Nouă, fracțiunii socialiștilor, nu ne place că cei care nu au propus nimic concret, astăzi vor să inițieze discuții”, a intervenit socialistul Vlad Bătrîncea.

„Pe parcursul multor ani există o ordine de zi în dialogul Chișinăului cu Tiraspolul. În ultima perioadă s-a obținut acest progres. E o discuție destul de echilibrată. Se referă și la partea cu libera circulație. Consider că Executivul trebuie să meargă înainte și să nu aducem aceste chestiuni în Parlament, să politizăm subiectul, și să facem campanie electorală”, s-a expus democratul Dumitru Diacov.

Acest subiect de interes public trebuie discutat în Parlament. Când vorbim de libertatea circulației, trebuie să fie vorba despre libertatea circulației în ambele sensuri. Să nu uităm că deputații nu pot merge acolo, numai Dodon poate și posibil câțiva deputați socialiști. Considerăm că cetățenii trebuie să cunoască”, a intervenit președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică, Roman Boțan.

„Dacă nu aveți soluții reale, vă rog să nu puneți bețe în roate. Înțeleg că acest dialog tre să fie, dar dacă dumneavoastră constant încercați să paralizați orice încercare de dialog, atunci noi vom bate pasul încă 20 de ani înainte”, a încheiat Bătrîncea.

În cele din urmă, propunerea PLDM de audiere a Cristinei Lesnic nu a fost susținută prin vot.

Vezi și: Detalii: Cum vor arăta plăcuțele mașinilor înmatriculate la Tiraspol

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!