Deputații afirmau că sintagma „sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală”, încalcă prezumția nevinovăției, contravine drepturilor internaționale ale omului dar și favorizează acordarea cetățeniei unor persoane care au fost deja condamnate în raport cu cele care sunt temporar sub urmărire penală.
Curtea a publicat pe site o decizie prin care spune că „sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituționalității și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”.
„Se pare că președintele Traian Băsescu a devenit inamicul public al întregii clase politice din Republica Moldova care, folosește din plin instituțiile statului doar pentru a-i stopa activitatea politică. După Igor Dodon, care i-a retras cetățenia moldovenească președintelui Băsescu, exclusiv din motive politice, după ce vestita justiție moldovenească i-a respins solicitarea de anulare a decretului ilegal al lui Dodon, Curtea Constituțională „consfințește” și ea abuzul împotriva președintelui Traian Băsescu”, a reacționat președintele PUN, Anatol Șalaru.
El spune că prin decizia sa, CC face „o nedreptate” nu doar lui Băsescu, „ci și României”.
„Întrega clasă politică moldovenească de la Dodon la Ghimpu s-au unit împotriva lui Traian Băsescu. Păcat că această unire anti-Băsescu nu este și în favoarea cetățenilor Republicii Moldova ci doar a lor, a celor care sub slogane nu vor decât accesul la resursele statului falimentar Republica Moldova”, a mai adăugat Șalaru.
Traian Băsescu a primit cetățenia moldovenească prin decretul lui Nicolae Timofti, în 2016. La scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte, acesta i-a retras-o.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.