Fake News: Năstase vrea să introducă o taxă pentru utilizarea băncilor din parcuri

Fake News: Năstase vrea să introducă o taxă pentru utilizarea băncilor din parcuri

Pe rețelele de socializare a apărut un spot electoral care pretinde că ar fi fost realizat de Partidul Platforma DA, având sigla și alte elemente identitare ale formațiunii. Din video reiese că Andrei Năstase intenționează să doteze băncile din parcurile Capitalei cu niște ghimpi mobili din metal, astfel încât pe bănci să poată lua loc doar cei care vor achita o taxă de 5 lei pentru 15 minute. În realitate, filmulețul nu a fost realizat de PPDA și nici nu a fost achitat din fondul electoral, așa cum invocă administratorii paginii de facebook „Știri pe spuse”.

În acest spot electoral, intitulat „Andrei Năstase la Primărie, regimul la pușcărie”, se menționează că, prin introducerea unei taxe pentru utilizarea băncilor din parcuri, se va lupta împotriva vandalismului și se vor aduna bani la buget. Filmulețul poate fi găsit doar pe Facebook, deși pagina respectivă are și un site.

Staff-ul electoral al lui Andrei Năstase susține că PPDA nu a realizat un asemenea filmuleț și că o astfel de inițiativă nu face parte din programul său electoral. „Condamnăm categoric aceste practici de dezinformare masivă și îndemnăm oamenii, utilizatorii rețelelor sociale, să le contracareze”, susține PPDA.

Publicitate

Între timp, aceeași pagină, creată pe 9 februarie 2018, a postat un alt spot, care, la fel, pretinde a fi unul electoral, semnat și sonorizat de Andrei Năstase. În realitate, însă, coloana sonoră a fost preluată de la un alt spot electoral al lui Năstase de la alegerile prezidențiale din 2016, fiind schimbate secvențele video. În filmulețul fals apar imagini cu mai multe persoane condamnate de instanțele de judecată din Moldova, precum sunt Victor și Viorel Țopa, Veaceslav Platon, ex-premierul Vlad Filat, Renato Usatîi sau fostul deputat Chiril Lucinschi. Mai mult, din spotul original este preluată vocea unui moldovean plecat peste hotare, care spune că și-ar dori să revină acasă, aceasta fiindu-i alipită, în filmulețul fals, lui Victor Țopa.

https://agora.md/videoframe/6019/620

Pentru a nu cădea în plasa falsurilor, specialiștii recomandă consumatorilor de media, în primul rând, să fie atenți la portalul care a publicat textul, imaginile foto sau video respective. „Dacă sursa este dubioasă, are o denumire necunoscută, suspectă, iar indentitatea portalului nu poate fi stabilită, înseamnă că cetățeanul trebuie să-și pună automat întrebarea cu referire la autenticitatea și credibilitatea acestora”, susține expertul media Aneta Gonța.

Al doilea pas ar fi verificarea sau căutarea aceleeași informații în alte surse, unele cunoscute, credibile. „În cazul spoturilor electorale, se va merge direct la pagina candidatului sau a partidului, pentru a vedea dacă spotul video se regăsește sau nu în postări, sau se poate urmări publicitatea electorală difuzată de instituțiile media”, spune Aneta Gonța. Expertul susține că „nu în ultimul rând, este indicat ca mesajele să fie citite sau ascultate cu atenție. Oricât de bine ar fi făcut „falsul”, se vor strecura elemente care indică în mod clar asupra făcăturii. De exemplu, faptul că Andrei Năstase nu apare în spot sau că se utilizează fraze zemflemitoare, sunt indicii asupra faptului că avem de-a face cu un fals. În cazul al doilea, cunoștințe elementare despre candidat sunt necesare și suficiente pentru a înțelege din prima că vorbim despre un montaj”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal