Delegația Republicii Moldova pledează pentru lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameși” și „migrațional”, instalate ilegal de structurile transnistrene pe podul recent redeschis. În cadrul ședinței de astăzi, partea moldovenească și-a reafirmat poziția sa pentru crearea unui mecanism comun de asigurare a circulației libere și în siguranță pe pod, format din efectivele Forțelor Mixte de Pacificare, ale Poliției și ale așa-numitei „miliții”.

Deși la 29 martie curent delegația rusă a susținut această propunere, la ședința din 26 aprilie co-președintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Ilia Uvarov, s-a alăturat opiniei expuse de conducătorul delegației transnistrene, Oleg Beleakov, și împreună au respins propunerea delegației Republicii Moldova. 

Pentru a-şi justifica refuzul, cei doi au invocat argumentul că astfel de decizii nu ar fi de competența Comisiei Unificate de Control, ci ar urma să fie luată la nivelul reprezentanților politici în cadrul procesului de negocieri. 

„Așa cum spiritele s-au încins, iar discuțiile au devenit neproductive, conducătorul delegației Federației Ruse a întrerupt dezbaterea problemei”, se arată într-un comunicat emis de Guvernul de la Chișinău. 

Comisia Unificată de Control se va întruni din nou la 3 mai curent. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!