Newsmaker: Cum o firmă a lui Shor a transferat sute de mii de euro din băncile devalizate pentru iahturi, vile și vacanțe în Maldive

Newsmaker: Cum o firmă a lui Shor a transferat sute de mii de euro din băncile devalizate pentru iahturi, vile și vacanțe în Maldive

Sute de mii de euro scoși de la BEM, Banca Socială și Unibank au fost utilizați, în 2014, pentru chiria avioanelor și iahturilor private, dar și pentru a achita hotele de lux în destinații precum Maldive și Nisa. Transferurile erau efectuate de compania lui Ilan Shor, Hezburg LLP, care a participat la extragerea banilor din băncile cu probleme, scrie

Extrasele bancare oferite de Crețu sunt în posesia organelor de anchetă din 2015, afirmă avocatul. El refuză să spună cum acestea au intrat în posesia sa, însă declară că potrivit actelor, companiile lui Shor luau credite de la cele trei bănci, transferau banii pe conturile unor companii străine, iar apoi banii ajungeau pe contul companiei Hezburg, despre care Shor spunea că i-a aparținut.

Această companie a transferat companiei austriece MJET, din 20 iunie 2014 până la 2 decembrie 2014, peste 2,5 milioane de euro pentru chiria avioanelor.

Publicitate

Încă peste 70.500 de euro Hezburg a achitat companiei Intraco Management Limited, o firmă figurantă în investigația Panama Papers.

Între lunile august și septembrie, trei companii avia au primit în jur de 123.000 de euro tot de la Hezburg. 430.122 de euro Hezburg LLP a achitat pentru încă două companii germane, cu 205.300 de euro s-a ales o companie portugheză și 34 375 de euro a primit o companie avia letonă.

Firma lui Shor a oferit bani pentru chirie și pentru două companii americane - 295 000 de dolari, iar o companie din Lichtenstein a primit de la Hezburg 826 500 de euro tot pentru avioane.

În septembrie și noiembrie 2014 compania lui Shor a transferat 398.500 de euro firmei elvețiene AIRWAY SERVICE CORP TRIDENT CHAMBERS, iar pe 5 noiembrie - 2 300 300 de dolari companiei Wester Alliance LLP care este proprietara Air Classica (despre care Shor spunea că e a lui).

Compania a făcut transferuri și pentru vacanțe luxoase: o companie turistică din Atena a primit de la Hezburg peste 78.000 de euro. O agenție de arendă a vilelor din orașul francez Nisa a primit 330.000 de euro. Cam în aceeași perioadă, soția lui Shor, cântăreața Jasmin, a pus fotografii pe Instagram din vacanța sa la Nisa.

Citiți continuarea pe Newsmaker.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal