
Dosarul fostului Procuror General Valeriu Balaban, expediat în judecată
Dosarul fostului Procuror General Valeriu Balaban a fost expediat în instanța de judecată. A fost finalizată urmărirea penală și în cazul celorlați figuranți din dosar, mai exact, patru funcționari din cadrul Procuraturii Generale și doi agenți economici, fiind acuzați de depășirea atribuțiilor de serviciu. Aceștia nu își recunosc vina.
・
Potrivit procurorilor, Valeriu Balaban, în complicitate cu membrii grupului de lucru format în acest scop, a inițiat procedurile de achiziție a unei clădiri avariate pentru mutarea subdiviziunilor Procuraturii Generale. Fostul procuror a ignorat, astfel, constatările formulate în raportul de expertiză al Centrului Republican de Cercetări și Reglementări în Construcții „CERCON” și nu a examinat posibilitatea de a optimiza amplasărea subdiviziunilor într-un edificiu deja construit și funcțional.
Mai mult, contrar concluziilor experţilor, în lipsa documentaţiei de proiect de reconstrucție, reparație și finalizare a lucrărilor, fără organizarea unei licitații publice, în lipsa examinării de către ambele părți a caracteristicilor acestei clădiri, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului la o sumă mai mare decât cea evaluată conform Raportului de expertiză contabilă.
Ulterior, Valeriu Balaban, în calitate de ordonator principal de credite în cadrul Procuraturii Generale la acel moment, contrar legislației în vigoare, a încheiat un contract de antrepriză cu un agent economic în vederea reconstrucției imobilului procurat. Au fost achiziționate servicii și materiale de construcție la un preț majorat față de cel al pieții și au fost realizate lucrări în lipsa devizului de cheltuieli. Drept urmare, pentru procurarea și reconstrucția imobilului, suma achitată din mijloacele bugetare, în perioada 2006-2009, a constituit aproape 25 de milioane de lei. Blocul nu a fost finalizat nici până astăzi.
Au fost puse sub sechestru bunuri ale învinuiților în valoare de peste 17 milioane de lei, iar de către Ministerul Finanțelor a fost înaintată o acțiune civilă de peste 24 de milioane de lei, în vederea reparării prejudiciului cauzat.
Figuranții pe dosar nu își recunosc vina, iar dacă instanța îi va găsi vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, cu recuperarea cheltuielilor judiciare de peste 28 mii de lei.