
Două instituții media erau aproape de a fi reduse la tăcere de către autorități. Cum au supraviețuit
Un post TV din Republica Moldova și un portal de știri online din Belarus au beneficiat de sprijinul acordat de Uniunea Europeană pentru a face fața presiunilor politice și dificulțăților financiare. Ajutorul oferit le-a permis să se afirme pe piață și să ducă conținutul informativ la un alt nivel, în conformitate cu standardele occidentale.
・
De Ziua Internațională a Libertății Presei, marcate în fiecare an pe 3 mai, ne amintim de rolul mass-mediei libere ca element esențial al democrației, importanța pluralismului mediatic, semnificația jurnalismului obiectiv, calitativ, etic pentru informarea cetățenilor și apărarea intereselor lor.
Atunci când vine vorba de independența mass-media, ne gândim la opinia independentă, la jurnaliștii care investighează, care se confruntă adesea cu cele mai directe amenințări, însă cu mult mai puțin la independența financiară, la managerii care asigură achitarea salariilor jurnaliștilor.
„Dacă ești dependent de sprijinul statului, de sprijinul unui antreprenor local sau al unui oligarh, chiar și de banii UE, vei afla în curând că nu ești complet liber”, spune Veselin Vačkov, directorul celui mai vechi și cel mai prestigios ziar cotidian ceh „Lidové noviny”, care a lucrat cu proiectul OPEN Media Hub, finanțat de UE.
Potrivit acestuia, mass-media independentă se bucură de susținerea UE, însă, pentru a deveni cu adevărat sustenabilă, ea are nevoie de mai multă consultanță și de instruire axată pe abilități sporite de management organizațional și financiar, dar și modalități de maximizare a veniturilor din presa tipărită și online.
Presiunea financiară poate avea un impact mai mare decât presiunea politică în sugrumarea mass-mediei independente, spune Artur Corghencea, directorul Deparamentului Știri la PRO TV Chișinău.
„Independența financiară este sinonim cu independența editorială - autoritățile din Moldova au înțeles acest lucru și încearcă să facă dificilă supraviețuirea mass-mediei independente,” susține el.
Postul TV pe care îl reprezintă a putut să se îndepărteze de pragul dispariției cu ajutorul Fondului European pentru Democrație (FED), o fundație susținută de Uniunea Europeană, care acordă granturi organizațiilor care promovează democrația și drepturile omului.
„Datorită sprijinului FED, noi am reușit să satisfacem cota de producție locală, dar și să construim o bază mai durabilă pentru viitor”, spune Corghencea.

Artur Corghencea, news director la PRO TV ChișinăuSchimbările pe piața publicitară este o provocare în plus pentru mass-media. Un exemplu în acest sens este experiența TUT.BY, portalul de știri online principal din Belarus, care angajează 50 redactori și este citit de 42.9% din toți utilizatorii de internet din Belarus.
Deși compania a crescut de la start-up în 2000 la un jucător major din media digitală, dependența sa de piața de publicitate din Belarus și creșterea concurenței online, inclusiv din partea jucătorilor străini, a însemnat că TUT.BY trebuia să-și dezvolte structura organizațională și să introducă procese operaționale mai bune pentru a fi cu un pas înainte.
Pentru a face acest lucru, TUT.BY s-a adresat programului „Asistență pentru Întreprinderile Mici” finanțat de UE, implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a conectat TUT.BY cu o echipă de consultanți internaționali de afaceri.
„Proiectul a ajutat compania să-și îmbunătățească semnificativ performanța operațională, a oferit asistență pentru dezvoltarea sectorului video și a bugetării, precum și i-a permis să ia anumite decizii strategice care i-au schimbat structura,” a spus Ludmila Chekina, CEO.
Ca rezultat, câștigurile au crescut cu 20%.
„Cu siguranță, capacitatea îmbunătățită de câștig a sporit treptat bugetul editorial și numărul de jurnaliști angajați,” spune Chekina.

Ludmila Chekina, CEO la portalul de știri TUT.BY
În Ziua Mondială a Libertății Presei, ne reamintim că mass-media independentă are nevoie de un model de afaceri durabil pentru a continua să publice istorii.
„Conducerea unei instituții media nu înseamnă doar scrierea articolelor,” le spune Veselin Vačkov participanților la atelierele sale privind managementul media.
„Durabilitatea est mai mult o provocare decât o calitate. Și cu cât mass-media este mai de succes din punct de vedere economic, cu atât mai liberi suntem ca jurnaliști”.
Autor: Kosta St. Pavlowitch (fost jurnalist BBC, contribuitor la Radio France Internationale și Redactor-Șef al ziarului Cyprus Mail).
Mai multe detalii despre proiectul OPEN Media Hub și despre Fondul European pentru Democrație aflați în articolul publicat pe pagina oficială a portalului Vecinii Uniunii Europene.