„Tergiversarea înseamnă tărăgănare intenționată. Nu se tergiversează niciun caz ce intră in domeniul de competență a Procuraturii Generale. Furtul miliardului este acea masă de cauze penale care pune cea mai mare presiune pe procurori. Nu veți găsi un dosar penal care este tergiversat. Investigarea unei cauze cere foarte mult timp, mijloace și concentrare. Am spus și repet - atunci când anumite acțiuni intră în jurisdicția altui stat, atunci când avem jurisdicții din zone off-shore atunci suntem într-o imposibilitate de a face față imediat acțiunilor. Știți că frauda bancară are multe tangență cu alte fraudă - spălătoria rusească ”, a declarat Harunjen.

Procurorul general a mai adăugat că în cadrul investigațiilor efectuate de procurori și în prezent sunt descoperite fraude.  

„Descoperirea faptelor din frauda bancară are loc și până în prezent. Noi până azi depistăm credite neperformante. De ce? Pentru că a fost o administrare frauduloasă a acestor bănci. Încă 17 cauze penale au fost intentate în privința grupului Gacikevici, care a fraudat una din bănci cu peste un miliard de lei”, a adăugat Harunjen.

Procurorul general a mai îndemnat parlamentarii să examineze și experiența altor state la acest capitol, înainte de a afirma că investigarea furtului miliardului este tergiversată. „Dacă o să vă documentați despre fraude din alte state, o să vedeți că primele condamnări au venit peste mulți ani”, a punctat Harunjen.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!