Suntem în sezonul căpușelor, dar nu putem renunța la odihna în aer liber. Dacă v-ați pomenit cu un oaspete nepoftit pe piele, nu e cazul să vă panicați, spun specialiștii. Căpușa trebuie înlăturată cât mai rapid de sine stătător. Nu orice mușcătură se soldează cu un caz de boală, explică medicii.
Specialiștii spun că, de fapt, căpușa se extrage simplu, cu o pensetă cu vârful subțire, apucând cât mai aproape de capul acesteia. „Printr-o mișcare delicată, dar fermă, se extrage căpușa din piele, iar locul trebuie prelucrat cu tinctură de iod sau alcool etilic. La spital e aceeași procedură”, susține șeful Subdiviziunii Supravegherea bolilor transmisibile din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Natalia Caterinciuc.
Există, totuși, riscul ca, la extragere, acest animal parazit să se rupă în două, astfel încât capul acestuia să rămână sub piele. Printr-o mică incizie realizată de către medicul specialist, acesta poate fi însă înlăturat. „În cazul în care nu a fost extras capul căpușei, mergeți la medicul de familie. Important este ca acea căpușă să fie extrasă cât mai rapid. Când mușcă, este o perioadă în care aceasta suge sângele și poate să transmită agenți patogeni. Chiar dacă rămâne capul sub piele, riscul este minimalizat. Căpușa nu continuă să sugă sângele și nu mai există riscul ca aceasta să transmită agenții patogeni”, explică Natalia Caterinciuc.
Specialistul spune că cea mai frecventă boală transmisă de căpușe este Borelioza Lyme, înregistrându-se, anual, în jur de 150-170 de cazuri. „După înlăturare, starea de sănătate trebuie monitorizată. Pot apărea simptome precum febra, roșeața la locul mușcăturii, dureri musculare sau de articulații. În aceste cazuri, este indicat să vă adresați medicului de familie. Totuși, chiar dacă agentul patogen a fost transmis, trebuie să treacă o perioadă minimă de incubație de aproximativ două săptămâni, ca anticorpii să poată fi detectați în urma analizelor de laborator”, menționează expertul.
Dacă ați decis să mergeți la o plimbare la iarbă verde, specialiștii recomandă să optați pentru haine deschise, astfel încât să observați cât mai repede căpușele. La întoarcerea acasă, corpul trebuie verificat cu atenție, mai ales în cazul copiilor. Nu trebuie ignorate animalele de companie.
Vezi și aceste știri

Argint pentru R. Moldova la Campionatul European Under 20 de la Roma

Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”

Machine Learning și Inteligență Artificială. Endava Moldova dezvoltă zone noi din domeniile de analiză a datelor
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
