„Noi facem cercetări cu persoane fizice, juridice, analize, organizăm școli de iarnă, de vară pentru tineri studenți. Din acest an colectăm toate chestionarele doar electronic, ceea ce ne permite un control riguros al calității datelor, practic șansa ca un chestionar să fie trucat este zero”, spune directorul executiv al iData, Mihai Bologan. 

Până în prezent, compania are peste 5000 de chestionare colectate, circa 100 de interviuri în profunzime cu diverși specialiști și 14 focus grupuri organizate și filmate cap-coadă.

„Până acum noi nu am făcut cercetări politice, ele erau cu caracter social și depindea mult de beneficiar. Noi am început să facem sondaje politice recent. Avem alegeri locale și se explică”, a mai adăugat Mihai Bologan. 

Având cinci angajați de bază și 64 de operatori, iData este prima companie care a făcut recensământul mass-media.

„Un operator care lucrează eficient poate primi și 10 mii de lei pe lună. Noi în general nu încurajăm ca o persoană să facă multe sondaje. Preferăm să fie persoane care lucrează part-time”, mai povestește directorul executiv iData. 

Cât costă un sondaj?

Tot de la Mihai Bologan aflăm cum se formează prețul unui sondaj și de ce depinde acesta. „Este o întrebare la care multe companii nu vor să dea un răspuns. Un chestionar de persoană fizică ar fi de 10 euro și cel de persoană juridică ar fi cel puțin dublu”, precizează Bologan. 

Prețul unui sondaj depinde de: - lungimea chestionarului, - complexitatea întrebării, - locul unde se colectează datele și publicul țintă (eșantionul). 

În 2017 cifra de afaceri a companiei a fost de un milion de lei. i  

Primul birou iData avea o suprafață de 11 metri pătrați. Astăzi oficiul numără 27 de metri pătrați. 

Pe lângă cercetare și analiză, iData și-a propus să vină și cu proiecte de suflet. Astfel a fost creată o hartă cu principalele puncte de atracție din Chișinău. Harta este pictată de un pictor și are unele locații reprezentate în format 3D. Harta conține și toată rețeaua de transport public

„Am identificat 131 de puncte de atracție și am realizat o hartă. Undeva 70% din punctele de atracție sunt în centrul Chișinăului”, povestește directorul iMaps, Veronica Ateș. 

Prima ediție a hărții a fost tipărită în 15 mii de exemplare. Din ele, 3500 s-au vândut, 5200 de hărți au fost oferite partenerilor, iar 1000 de hărți au fost împărțite la Aeroport de Ziua Națională Vinului. 

Prețul unei hărți este de 20 de lei.

Acest proiect a generat în cadrul companiei o altă tradiție frumoasă - colecționarea de hărți. În prezent, colecția numără 36 de hărți din diferite țări. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!