
Merele moldovenești pot fi exportate în Israel. Au fost stabilite anumite condiții
După o evaluare a riscurilor fitosanitare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut permisiunea de livrare a merelor moldovenești în Israel. Trebuie respectate însă câteva condiții. Prima ar fi inspecția fitosanitară în livadă în perioada de vegetație pentru a depista organismele dăunătoare.
・
Iar inspecția vizuală înainte de export va prezenta controlul a 2% din fructele lotului care prezintă pericol fitosanitar pentru țara de import. Prelevarea mostrelor se va efectua într-un mod reprezentativ pentru fiecare producător, soi sau livadă.
De asemenea, la perfectarea certificatului fitosanitar, la compartimentul „Declarații suplimentare”, urmează să fie inclus un text specific, care să confirme anumite standarde.
Iar materialul de ambalare trebuie să fie nou, fiecare recipient trebuie marcat cu țara de origine, denumirea soiului, denumirea producătorului și numărul de înregistrare ANSA. Fiecare lot va fi marcat cu o etichetă „aprobată pentru Israel”.
Prezența unuia dintre dăunătorii de relevanță fitosanitară pentru Israel, atât în livadă, cât și în timpul inspecției fructelor înainte de export, va conduce la returnarea lotului infectat și la renunțarea la exportul fructelor din livada respectivă, atenționează ANSA.