VIDEO. Curtea Supremă de Justiție are un nou președinte. Maria Ciobanu: Nu trebuia să fiți aici

VIDEO. Curtea Supremă de Justiție are un nou președinte. Maria Ciobanu: Nu trebuia să fiți aici

Parlamentul a votat, în ședința plenară de astăzi, numirea lui Ion Druță în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Magistratul, pentru care au votat 53 de deputați, a fost numit pentru o perioadă de patru ani. Ion Druță spune că va promova la CSJ „cele începute în 2012”, când a avut loc „o îmbunătățire a legislației și o unificare a practicii judiciare”. Activitatea sa în sistemul judecătoresc a stârnit unele întrebări în plenul Parlamentului.

„Vreau să explicații cetățeanului casa boierească pe care o aveți, cu o valoare cadastrală de patru milioane de lei, când salariul anual al dumneavoastră nu depășea 200 de lei”, i s-a adresat deputata Maria Ciobanu.

„Vreau să vă spun că în 2003 am declarat casa și automobilul pe care îl dețin. Am fost la foarte multe verificări pe parcursul anilor și n-am avut obiecții”, i-a răspuns Druță.

Publicitate

„Nu trebuia să fiți azi aici”, i s-a adresat Maria Ciobanu.

Liberala Alina Zotea i-a amintit magistratului de decizia completului de judecată din care a făcut parte, de a obliga statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Druță a declarat că nu își poate comenta decizia pentru că nu are acest drept.

Liberal-democratul Iurie Țap, într-o cuvântare de la tribuna Parlamentului, a declarat că democrația în Republica Moldova este viciată, iar faptul că a existat o singură candidatură pentru funcția de președinte al CSJ este un indicator în acest sens.

„Această funcție este foarte importantă. Curtea Supremă de Justiție este ultima instanță care face dreptatea. Concurs cu o singură persoană? Criză de judecători buni în Republica Moldova? La sigur nu”, a spus Țap.

Potrivit Ziarului de Gardă, Ion Druță este un magistrat controversat. În 2006 a devenit preşedinte al Judecătoriei Botanica. Mandatul său a fost prelungit pe un termen de 4 ani, în temeiul unui decret prezidenţial din 15 iunie 2010, semnat de preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu.

Anterior, acesta a deținut funcţia de membru al Colegiului de calificare din cadrul CSM şi cea de membru al Consiliului de monitorizare a implementării reformelor în justiţie - Componentul de Procedură Civilă. În 2010, acesta a fost numit preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova.

La CSJ, Ion Druță face justiție din 2013, după ce a condus Judecătoria Botanica, mun. Chișinău.

În 2015, procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului, pentru cazul „Aroma-Floris”. CSM a respins însă demersul, iar Druță și-a continuat activitatea.

Tot în 2015, ZdG a descris cum Ion Druță scăpat basma curată după ce Colegiul Disciplinar l-a sancţionat cu „mustrare” pentru examinarea, cu încălcări, a aceluiaşi dosar la Judecătoria Botanica şi la Curtea Supremă de Justiţie, obligând statul să plătească unui avocat peste patru milioane de lei. În ultima instanţă, fiind într-un complet format din cinci judecători, votul acestuia a fost decisiv după ce doi colegi au avut opinie separată. Decizia suspectă a membrilor CSM de a-l absolvi de responsabilitate pe Ion Druţă a venit la o lună după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat pe marginea dosarului examinat de două ori de acesta şi a decis ca cele patru milioane de lei să rămână în bugetul de stat. Astfel, prin aceste hotărâri, s-a pus punct uneia dintre cele mai dubioase scheme din justiţie, care, însă, a rămas fără vinovaţi.

În 2016, magistratul Ion Druță a făcut parte din completul de judecată care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a patru judecători de la CSJ, Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.

Potrivit actului de avere și interese pentru anul trecut, depus de Ion Druță la ANI, familia acestuia a avut în 2017 venituri de 426 529 de lei: 251 740 de lei (peste 20 de mii de lei lunar) constituie salariul său la CSJ, iar 174 749 de lei este remunerarea soției sale la SRL „IM RihPanGalFarm”.

La momentul completării declarației de avere, potrivit magistratului, familia sa deținea în conturile bancare 36 de mii de lei și șapte mii de euro, notează ZdG.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal