După ce pe 16 martie 2018, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis diminuarea tarifelor la gazele naturale, în medie cu 20,3%, Moldovagaz și subsidiarele ei urmau să facă un recalcul al facturilor achitate în acest an de toți consumatorii până la data aprobării noilor prețuri reglementate. Cel puțin așa au declarat și declară public șefii de la ANRE. „Facturile achitate de populație și agenți economici în primele două luni ale anului vor fi recalculate”, a precizat pe 16 martie 2018, la finalul şedinţei publice de aprobarea a noilor preţuri, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, scrie Mold-Street.com.
„Astfel consumatorii vor achita în acest an în total cu 1,5 miliarde de lei mai puțin pentru gaze decât în anul 2017”, se lăuda atunci Copaci.
Promisiunile premierului Filip
Și premierul Pavel Filip a promis încă pe 31 ianuarie 2018, în cadrul ședinței de Guvern că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.
„Procedurile prevăd că preţul se stabileşte la începutul anului, valabil pe tot anul. Respectiv de la 1 ianuarie. Am rugat colegii de la Moldovagaz, pentru că procedurile oricum mai durează, să ia în calcul acest lucru şi să găsească o modalitate. Fie se restituie banii pentru facturile primite, plătite de la începutul anului, fie că oamenii vor primi o reducere care va lua în calcul această supra plată acumulată de la începutul anului”, a afirmat atunci prim-ministrul Pavel Filip.
În joc sunt sute de milioane de lei
În realitate recalcularea facturilor achitate s-a efectuat doar în cazul consumatorilor casnici, nu și în cazul a zeci și sute de agenți economici: de la asociații de locatari care dispun de centrale autonome la bloc, la Termoelectrica, cel mai mare consumator de metan din țară. Motivul este unul pur financiar: Moldovagaz ar urma să returneze pe această cale câteva sute de milioane lei, notează sursa citată.
De exemplu Termoelectrica, întreprindere ce deţine două CET-uri în Chişinău şi consumă circa o treime din toate gazele importate de Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) în cazul unui recalcul, ar fi beneficiat de o reducere de ciirca 200 de milioane lei. Dar întreprinderea nici nu se aşteaptă la un astfel de gest de la Moldovagaz.
„Termoelectrica SA a primit factura pentru consumul de gaze naturale actualizată la noul tarif aprobat, începând cu 17 martie 2018, data publicării Hotărârii privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale în Monitorul Oficial”, ne-a declarat Elena Junghina, Șefa Serviciului Comunicare și Relații cu Publicul de la Termoelectrica.
Cât despre faptul dacă Moldovagaz ar putea face un recalcul și pentru consumul de la la 1 ianuarie și până pe 16 martie 2018, Elena Junghina a spus că nu este de competența întreprinderii să răspundă la această întrebare.
Așa a decis Moldovagaz!
Tudor Iașcenco, directorul Tipografiei din Rezina și al ziarului Cuvântul a spus că dacă pentru consumul de la domiciliu a primit deja facturi cu recalculul consumului de gaze, apoi în cazul tipografiei a primit un răspuns negativ.
„Am sunat la reprezentanţa Rezina a Orhei-Gaz și de acolo mi-au spus că pentru agenţii economici recaluculul tarifului la gaze se face nu de la 1 ianuarie 2018, ci de la 17 martie, aşa a decis ANRE. Dacă vreau mai multe informații la subiect mi-au recomandată să mă adresez la oficiul central al Moldovagaz de la Chișinău”, a declarat Tudor Iașcenco.
Citește continuarea articolului pe Mold-Street.com.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
