Curtea de Conturi a prezentat astăzi raportul auditului situațiilor financiare ale programelor naționale în domeniul sănătății la 31.12.2017. Constatările auditului, la care a avut acces reporterul AGORA, relevă caracterul permanent al denaturărilor aferente situațiilor financiare ale cheltuielilor subprogramului „Politici şi managementul în sectorul sănătății”, realizarea căruia ține de responsabilitatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Astfel, Curtea de Conturi a constatat că raportul financiar al ministerului a fost denaturat cu suma de 350,8 mii lei, inclusiv din cauza nerespectării unor prevederi ale cadrului de reglementare în domeniul evidenței contabile și raportării financiare în sectorul bugetar.
Curtea de Conturi a depistat denaturarea cheltuielilor aferente serviciilor de locațiune, cu suma de 242,7 mii lei, urmare a achitării plăților în avans (50,7 mii lei), precum și depășirea sumelor contractuale (192,0 mii lei) și denaturaea cheltuielilor prin efectuarea achizițiilor de bunuri și servicii fără încheierea contractelor cu agenții economici (10,08 mii lei), precum și în lipsa contului de plată (98,0 mii lei).
În cadrul ședinței de examinare a auditului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, s-a referit la anumite dificultăți care ar fi cauzat apariția denaturărilor menționate mai sus, spunând, „avem o penurie de resurse umane”. Potrivit acestuia, „dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea vor fi trase la răspundere”.
Programul „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova” ține de realizarea obiectivelor strategice la nivel național în sistemul de sănătate și este finanțat de către Asociația Națională pentru Dezvoltare, în urma unui acord semnat dintre aceasta și statul Republica Moldova, la 11 iulie 2014. Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea realizării Proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”, în mărime de 20 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) a fost semnat pe un termen de cinci ani.
Vezi și aceste știri

Rusia încetează să mai respecte acordurile Consiliului Europei. Ce prevede rezoluția semnată de Mihail Mișustin

Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”

Cereau de la ucraineni trei mii de dolari pentru trecerea ilegală a frontierei. Trei bărbați din sudul țării, cercetați penal
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
