De ziua presei, Candu „probozește” CJI-ul pentru un spot de trei ani vechime și jurnaliștii care iau granturi

De ziua presei, Candu „probozește” CJI-ul pentru un spot de trei ani vechime și jurnaliștii care iau granturi

De Ziua Libertății Presei, pe site-ul Parlamentului a apărut un comunicat prin care instituția se arată indignată de un spot care promovează accesul la informație, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Spotul CJI din 2015 transmite mesajul că „în Parlament jurnaliștii nu prea intră de acum”, amintind astfel de vremurile când jurnaliștii au fost limitați în accesul lor spre deputați, odată cu instituirea așa-zisului „țarc al presei” din clădirea renovată a Parlamentului. Legislativul, însă, e nemulțumit și acuză CJI de manipulare. Poziția a fost reiterată și verbal de speakerul Andrian Candu, care pe deasupra a și acuzat jurnaliștii care câștigă granturi din exterior că „nu fac altceva decât să consume acei bani”.

Poziția Parlamentului

Publicitate

În comunicatul de presă, Parlamentul se laudă că numai anul trecut au fost eliberate 368 de legitimații de presă, care asigură accesul jurnaliștilor în Parlament. „Conform statisticii, pentru anul trecut, au fost difuzate de 5 ori mai multe comunicate și anunțuri de presă decât anul trecut, au fost editate cca 10 mii GB de foto și 3 mii GB de produs video”, scrie în comunicat.

Instituția legislativă a scris că regretă „admiterea unei informații false, despre pretinsele interdicții de acces în Parlament, într-un material video „posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID”.

Nemulțumit s-a arătat și speakerul Andrian Candu, fiind în special indignat că spotul difuzat la Moldova 1, Jurnal TV, TV8, Canal Regional și Elita TV e filmat în 2015.

„Noi trăim în 2015 sau în 2018? În 2018 e o altă situație a jurnaliștilor și a accesului de informație. Voi sunteți cumva restricționați în Parlament? Dacă nimeni nu are restricție în Parlament astăzi, de ce CJI difuzează astăzi un spot din 2015? Eu îmi pun mare semn de întrebare în privința bunei intenții ai lor și am ținut anume astăzi să arătăm că unii nu fac altceva decât să speculeze. Asta înseamnă ori lipsă de profesionalism ori rea intenție”, a spus Candu.

Poziția CJI

La scurt timp, Centrul pentru Jurnalism Independent a reacționat la critici. Potrivit CJI, clipul a fost creat pentru a sensibiliza autoritățile cu privire la necesitatea asigurării și facilitării accesului mass-media la informație. „Mesajul acestei producții video e că pentru a informa corect și echidistant cetățenii, jurnaliștii trebuie să aibă acces la orice informație de interes public. Prin reluarea difuzării spotului în contextul Zilelor Libertății Presei, care au loc în perioada 3 - 30 mai, organizatorii campaniei doresc să atragă atenția asupra faptului că problema accesului la informație persistă și că parlamentarii ar trebui să o soluționeze”, notează organizația.

Centrul a mai subliniat că regretă faptul că, în contextul marșului solidarității presei, nici un reprezentant al Parlamentului nu a ieșit să discute cu jurnaliștii, „dar au ales să-i atace prin intermediul comunicatelor de presă”. (citiți întreaga poziție aici).

Întrebat de ce nu a ieșit în fața presei anul acesta, Candu a venit cu un nou val de acuzații.

„Anul trecut am ieșit în fața protestatarilor și am primit anumite revendicări. În baza lor s-a făcut un plan de acțiuni. S-a vorbit despre lipsa unei concepții de dezvoltare a mass-media. După asta am organizat un grup de lucru ca să elaboreze legislația pentru presă. Unele persoane de acolo, foarte vocale anul trecut, nu au fost la nicio ședință la acest grup. Asta înseamnă rea intenție sau dorința de a se băga în seamă fără efect. Cei care au fost azi în fața Parlamentului sunt jurnaliști de notorietate, care sunt în domeniu și au tot respectul meu. Dar în același grup sunt oameni care niciodată nu au scris o știre sau habar nu au despre mass-media. Nu fac altceva decât scriu proiecte, primesc finanțare din exterior și nu fac altceva decât să consume acei bani. S-au obișnuit ca în această zi a anului să organizeze proteste. În loc de asta mai bine ai veni și ai pune umărul”, s-a indignat Candu.

La scurt timp, acuzațiile lui au fost preluate, fără a doua sursă, de site-ul publika.md care face parte din holdingul media care aparține lui Vlad Plahotniuc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal