Experți. Uniforma școlară trebuie să fie obligatorie sau nu?

Experți. Uniforma școlară trebuie să fie obligatorie sau nu?

Achiziționarea în fiecare an a unui set de uniformă școlară nouă implică cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți. Costurile s-ar ridica la peste 2-3 mii de lei pentru fiecare copil, spun spacialiștii Expert-Grup, care recomandă o soluție de mijloc - adoptarea unui cod vestimentar în școli. Precizarea vine în contextul în care democrații au anunțat, anterior, că Ministerul Educației intenționează să organizeze dezbateri publice la acest subiect.

Prețul unui set școlar complet (toamnă-primavară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2-3 mii de lei pentru fiecare copil, precizează Centrul Analitic „Expert-Grup”. „Acest cost este foarte mare comparativ cu nivelul salariului minim din Republica Moldova (2 380 de lei lunar pentru un părinte angajat în sectorul real și doar 1 100 lei pentru un angajat din sectorul bugetar) sau a salariului mediu pe economie (6 150 lei lunar)”, spun experții.

Specialiștii susțin că orice măsuri compensatorii, cum ar fi indemnizațiile, examinate pentru familiile social-vulnerabile, nu vor fi o soluție, pentru că aceste costuri mari sunt o problemă și pentru familiile cu venituri medii.

Publicitate

Între cele două extreme, cu sau fără uniformă, experții recomandă ca Ministerul Educației să adopte o cale de mijloc - doar un regulament general privind adoptarea unui cod vestimentar în școli, iar decizia de a adopta sau nu suplimentar o uniformă școlară unică să rămână la discreția fiecărei instituții de învățământ. „Astfel, școlile vor avea autonomie și vor putea ține cont de situația din fiecare comunitate, de opinia părinților și elevilor din acea școală”,adaugă aceștia.

Adoptarea unei uniforme clasice stricte în școli, în scopul asigurării egalității sociale, în contextul specific al pieței și prețurilor din Moldova, poate avea efect diametral invers, aceasta fiind accesibilă doar pentru copiii din familiile cu venituri mari.

Nota este prezentată în contextul în care Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează să organizeze consultări publice mai largi la acest subiect. Expert-Grup preciează însă că sondajul realizat online de către minister nu cuprinde întrebări privind costurile și bugetul părinților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal