Munteanu a depus o contestație contra lui Ceban și Dodon. Cere lichidarea tirajului ziarului „Socialiștii”

Munteanu a depus o contestație contra lui Ceban și Dodon. Cere lichidarea tirajului ziarului „Socialiștii”

Valeriu Munteanu a depus azi o contestație contra acțiunilor lui Ion Ceban și Igor Dodon. Liberalul afirmă că rivalul său încalcă legislația electorală difuzând Ziarul „Socialiștii” pe care l-ar achita din fondul electoral. Munteanu e nemulțumit și de faptul că Dodon se implică în acțiunile de susținere ale lui Ceban. În concluzie, Munteanu cere să fie lichidat tot tirajul ziarului, iar lui Dodon - să-i fie interzis să-l susțină pe Ceban.

(UPDATE 11.10) În context, candidatul PSRM la funcția de primar general de Chișinău, Ion Ceban, spune că în cazul în care se vor constata încălcări de ordin juridic în conținutul și finanțarea ziarului „Socialiștii” acesta va fi retras. Mai multe detalii aici.

Munteanu scrie în contestația sa că potrivit Codului Electoral se interzice:

Publicitate

„Utilizarea în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, atât din țară cât și de peste hotare, ori organizații internaționale. Se interzice combinarea de culori și/sau sunete care invocă simboluri naționale ale Republicii Moldova ori ale altui stat, utilizarea materialelor în care apar personalități istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizații internaționale sau imaginea unor persoane oficiale străine”.

„Examinând ziarul respectiv (n.r. - „Ziarul Socialiștii”) constatăm cu certitudine încălcarea de către pârât a interdicțiilor enunțate, deoarece începând cu prima pagină și pe tot parcursul ziarului, utilizat în calitate de material electoral, este expusă imaginea copârâtului, Președintele Republicii Moldova, dlui Igor Dodon, al unor persoane oficiale străine precum Președintelui Federației Ruse, dlui Vladimir Putin, al Președintelui Republicii Belarus, dlui Aleksandr Lucașenco și mai grav, al unei persoane autodeclarate ca fiind oficial, conducătorul regimului neconstituțional din stânga Nistrului, Vadim Crasnoselschi”, scrie munteanu în documentul pe care l-a depus la CECE.

În plus, liberalul afirmă că atât din ziar, cât și din alte acțiuni „rezultă cu certitudine implicarea Președintelui Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorale și în materialele difuzate în acest scop de pârât, utilizate în calitate de imagini”.

„Este incontestabil faptul că Președintele Republicii Moldova este implicat direct în campania electorală cu susținerea candidatului PSRM, iar cu titlu de exemplu poate fi oferit intervenția publică la „mitingului prilejuit de ziua 1 Mai”, mai adaugă Munteanu.

Într-un final, Munteanu a cerut să fie lichidat tot tirajul ziarului, iar CECE este somat să-i interzică lui Dodon, sub orice formă, să-l susțină pe Ceban.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal