Aceştia au cerut ca dosarele lor să fie examinate în procedură specială, recunoscând veridicitatea probelor acumulate în cadrul urmăririi penale. În cazurile lui Triboi, Chirinciuc şi Didencu, dosarele s-au încheiat după sentinţele primei instanţe, care nu au fost contestate nici de procurori sau de inculpaţi.

Cum a motivat judecătorul pedeapsa aplicată unui viceministru

Valeriu Triboi, reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în funcţia de viceministru al Economiei, a ajuns în vizorul organelor de drept pe 31 martie 2017, fiind învinuit că, prin intermediul unor persoane interpuse, a cumpărat o încăpere de 980 m.p. de la Moldtelecom, pe care ulterior a dat-o în arendă SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Ambele entităţi aparţineau statului, fiind în subordinea Ministerului Economiei. Ulterior, susţin procurorii, viceministrul, prin abuz de putere, a dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii care a primit bunul în arendă să-l repare, din contul ei, în acest scop fiind alocaţi 4 milioane de lei. La scurt timp după reţinere, Triboi şi-a anunţat demisia din Guvern, fiind cercetat în arest la domiciliu, pe tot parcursul examinării cauzei.

Sentinţa pe numele fostului viceministru a fost pronunţată în august 2017, în procedură specială. Judecătorul Serghei Lazari, de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, i-a stabilit o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 750 unităţi convenţionale, echivalentul a 15 mii de lei (amenda a fost aplicată la cursul unităţii convenţionale din perioada comiterii faptei, care era de 20 de lei), cu privarea, pe termen de 5 ani, de dreptul de a ocupa funcţii publice. Măsura preventivă aplicată în privinţa lui Triboi a fost anulată, acesta fiind liber. Deşi sentinţa era cu drept de atac la Curtea de Apel (CA) Chişinău, aceasta nu a fost contestată nici de procuror, nici de avocaţii lui Triboi. „E o mărime prevăzută de legislaţie. Nu vedem motive de contestare”, declara, imediat după sentinţă, procurorul Procuraturii Anticorupţie (PA), Dorin Compan, care a gestionat dosarul penal. Acesta menţiona că Triboi ar fi restituit benevol prejudiciul de aproximativ 2,5 milioane de lei adus statului. Totuşi, conform datelor de la Cadastru, consultate de ZdG în mai 2018, contractul de arendă dintre firma afiliată lui Triboi şi SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” este în vigoare.

„Dat fiind că personalitatea inculpatului nu prezintă primejdie pentru societate, circumstanţele atenuante ale vinovăţiei sale şi anume: acordarea ajutorului la descoperirea infracţiunii comise, căinţa în cele comise, faptul că anterior nu a fost atras la careva răspundere, că prejudiciul material cauzat a fost recuperat, lipsa circumstanţelor agravante ale vinovăţiei, instanţa consideră posibilă corectarea şi reeducarea inculpatului fără izolarea sa de societate, cu aplicarea unei sancţiuni sub formă de amendă”,scrie judecătorul Lazări în sentinţa emisă pe numele lui Triboi. Magistratul a făcut referire şi la faptul că fostul viceministru al Economiei şi-a recunoscut faptele indicate în rechizitoriu şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Astfel, conform legii, persoana respectivă beneficiază de „reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amenda”.

Dosarul Chirinciuc, acelaşi judecător, aceleaşi argumente

O soartă similară a avut şi Iurie Chirinciuc, ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, susţinut de Partidul Liberal (PL). El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor, şi câţiva oameni de afaceri. 

Citește continuarea pe zdg.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!