DECLARAȚIE! ONG-urile de media, contrariate de afirmațiile lui Candu: Un reproș nedrept pe un ton neadecvat

DECLARAȚIE! ONG-urile de media, contrariate de afirmațiile lui Candu: Un reproș nedrept pe un ton neadecvat

ONG-urile de media, jurnaliștii din presa liberă sunt contrariați de declarațiile speakerului Andrian Candu, făcute într-un briefing de presă joi, 3 mai, la Parlament, de Ziua Mondială a Libertății Presei. Astfel, la întrebarea unui reporter, de ce nu a ieșit să dialogheze cu participanții la Marșul Solidarității, Andrian Candu a venit cu un răspuns dur: „Nu fac altceva decât scriu proiecte, obțin finanțare din exterior și trebuie să consume acei bani. Și s-au obișnuit ca în această zi a anului să organizeze proteste. Dar pe lângă a organiza un protest, mai bine ai veni și ai pune umărul și ai face ceva”.

„Această declarație lasă impresia că președintele Parlamentului ar fi fost deranjat de faptul că jurnaliștii din Republica Moldova au decis să consemneze Ziua Mondială a Libertății Presei prin acțiuni de protest în fața Legislativului. Precizăm, că organizațiile de media din toată lumea marchează această zi prin diverse activități de sensibilizare a opiniei publice și a guvernanților, în cadrul cărora vin cu recomandări către autorități. În acest sens, Marșul Solidarității, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova, alături de alte organizații de media, nu a fost o excepție, ci a însemnat continuarea unei tradiții de promovare a adevăratelor valori ale presei libere. Noi credem că dialogul cu autoritățile, măcar o singură dată în an, de Ziua Presei, este un act firesc și absolut necesar nu doar pentru jurnaliști, ci și pentru guvernanți. Din păcate, de această dată, dialogul deschis nu a avut loc și am fost nevoiți să comunicăm prin intermediul poștei”, se menționează în declarația organizațiilor de media.

Semnatarii țin să-i reamintească lui Candu că organizațiile neguvernamentale de-a lungul anilor au venit cu multe inițiative. Printre acestea se numără: Legea privind accesul la informație, votată în anul 2000, elaborată de societatea civilă; la fel, Legea privind libertatea de exprimare; Legea privind deetatizarea publicațiilor periodice publice etc.

Publicitate

„Unele din aceste inițiative au fost votate de Parlament, altele, cum ar fi proiectul de lege privind modificarea Legii privind accesul la informație și altele, așteaptă să fie examinate. Reiterăm că reprezentanții organizațiilor de media fac parte din Grupul de lucru pentru îmbunatățirea legislației mass-media, creat de Parlament, și se implică activ atât în ședințele acestui grup, cât și ale subgrupurilor, participând la elaborarea unor proiecte de legi și amendamente, cum ar fi: proiectul pentru modificarea Legii privind accesul la informație, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea cu privire la publicitate, Legea privind protecția datelor cu caracter personal, Codul audiovizualului, Codul contravențional, etc”, mai spun semnatarii. Referitor la faptul că unii participanți la protest „nu fac altceva decât scriu proiecte”, organizațiile de media califică reproșul lui Andrian Candu drept unul nedrept.

„În condițiile actuale, când pe piața media nu există concurență loială, când ne confruntăm în continuare cu fenomenul concentrării proprietăților în mass-media, cu monopolizarea pieței de publicitate aceste proiecte sunt de importanță vitală pentru mass-media. În lipsa donatorilor externi, Republica Moldova nu ar mai avea decât presă de partid sau subordonată în totalitate politicienilor. Regretăm tonul inadecvat al declarațiilor domnului Andrian Candu și acuzațiile pe care le aduce presei libere și societății civile, în momentul în care acest segment al societății are nevoie de susținere și încurajare din partea guvernanților autohtoni. În opinia noastră, încercările de a diminua rolul presei libere și al organizațiilor neguvernamentale într-o societate care face abia primii pași pe calea democrației nu se încadrează în discursul proeuropean al actualei guvernări”, se mai arată în declarație.

Semnatarii declarației sunt: Centrul pentru Jurnalism IndependentAsociația Presei IndependenteAsociația Presei ElectroniceCentrul de Investigații JurnalisticeComitetul pentru Libertatea Presei semneazaAsociația Telejurnaliștilor Independenți Centrul „Acces-Info”

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal