Decis! Silvia Radu rămâne în cursa electorală. Gafton: „Hotărârea CEC e stupidă și reprezintă un precedent periculos”

Decis! Silvia Radu rămâne în cursa electorală. Gafton: „Hotărârea CEC e stupidă și reprezintă un precedent periculos”

Contestația depusă de către Valeriu Munteanu, prin care candidatul PL cere excluderea Slviei Radu din alegerile locale din 20 mai, a fost respinsă prin decizia Comisiei Electorale Centrale. „Se respinge contestația lui Valeriu Muntenu ca fiind neîntemeiată”, a sunat dispoziția hotărârii CEC, citită de raportorul Alina Russu, care este și președintele CEC. Potrivit ei, contestația nu ține de competența instituției. În contestația sa, Munteanu a acuzat faptul că Silvia Radu a obținut semnăturile pentru înregistrarea în calitate de candidat la alegeri folosind resurse administrative și intimidând funcționari ai autorităților locale.

Propunerea de dispoziție i-a indignat pe membrii CEC Vasile Gafton și Sergiu Gurduza, care au calificat-o „stupidă” și „un show de prost gust”. Dacă primul a plecat din ședință înainte de procedura de vot, Gurduza a votat împotrivă. Cei doi au anunțat că vor prezenta o opinie separată pe acest caz.

Sergiu Gurduza s-a arătat categoric împotrivă, afirmând că va avea nevoie de trei zile pentru a scrie o opinie separată în care să-și enumere toate argumentele.

Publicitate

Potrivit lui Gafton, faptul că CEC-ul declară că astfel de atribuții îi sunt improprii reprezintă un act „de declarare a impotenței” și un precedent periculos în vederea alegerilor parlamentare.

„Este o decizie stupidă. Voi prezenta o opinie separată. Nu voi participa la show-uri de prost gust”, a spus el.

În apărarea propunerii de dispoziție a venit membrul CEC, Iurie Ciocan, care afirmă că CEC-ul în hotărârea sa trebuie doar să verifice respectarea procedurii legale de către organul electoral inferior, care a verificat pachetul de acte depus de către Silvia Radu și nu a găsit încălcări.

„Cei care sunt în dezacord, există instrumentele necesare. CEC nu este instituție de fond. Noi examinăm procedura aplicată de către organul inferior, ceea ce a raportat și raportorul. Procedura s-a respectat, toate actele s-au dovedit a fi conforme și aceste lucruri sau constatat în actele organului electoral inferior. Toate declarațiile trebuie făcute în nume propriu. Nu am delegat pe nimeni din numele meu să declare ceea ce a declarat antevorbitorul meu”, a declarat Ciocan.

„Votul dat reiese din convingerile membrilor. Aceste acțiuni trebuie să izvorască din condițiile legii”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Vezi și: Munteanu vrea să atace în instanță înregistrarea Silviei Radu în cursa electorală

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal