Cadouri scumpe de la părinți, socri sau alte rude. Indiferent dacă este vorba despre apartamente, case sau bani, în unele cazuri valoarea darurilor pe care le primesc judecătorii din Republica Moldova ajunge și la sute de mii de lei, se arată într-o investigație realizată de către Anticorupție.md. Potrivit sursei citate, în timp ce magistrații spun că donațiile nu sunt altceva decât o manifestare a generozității venite din partea rudelor, experții anticorupție avertizează că în acest mod unii judecători ar încerca să legalizeze bunuri nedeclarate.
Investigația analizează cazul lui Vitalie-Silviu Midrigan, magistrat la judecătoria Chișinău, sediul Botanica. Potrivit sursei citate, acesta este unul dintre judecătorii care s-a ales cu daruri generoase pe parcursul anului 2017. Un cadou în sumă de 20.000 de euro a venit din partea socrului său, Victor Beța.
Tot anul trecut, omul legii a primit dreptul de abitație într-un imobil cu două niveluri, care, de asemenea, a fost înregistrat pe numele socrului său
În declarația sa de avere, Midrigan a indicat că imobilul ar avea o suprafață de 336,2 metri pătrați și ar fi evaluat cadastral la peste un milion de lei. Judecătorul mai declarat că împreună cu soția, care activează la Institutul Oncologic, a obținut anul trecut 12.800 de euro din locațiunea unui spațiu comercial din centrul Capitalei, care i-a fost donat de sora sa în 2014.
Anticorupție.md menționează că imobilul respectiv nu e singura donație din partea surorii magistratului. Astfel, în 2014 aceasta le-a donat celor doi soți un apartament și un spațiu comercial. Familia Midrigan mai are în proprietate un automobil de model Toyota Rav4, cu numere personalizate: K MV, cumpărat în 2013 cu 420.000 de lei. Din 2012, soția magistratului are în posesie un Lexus RX 350, care costa atunci 900.000 de lei.
Sursa citată a încercat să obțină o reacție de la Vitalie-Silviu Midrigan, însă acesta era în concediu. Printr-un SMS judecătorul a spus, totuși, că beneficiara donațiilor este soția sa.
Mai mulți judecători de la diferite instanțe din țară au declarat în 2017 că au primit în folosință gratuită apartamentele în care locuiesc. Este și cazul lui Vasili Hrapacov de la Judecătoria Comrat, care a obținut un contract de folosire cu titlu gratuit a unui apartament de 68 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de aproape 200.000 de lei. El a precizat că apartamentul aparține cumnatei sale.
Și magistrata Olga Jamba, de la Judecătoria Soroca, s-a ales cu o donație generoasă în 2017 - un apartament de 45,4 metri pătrați, evaluat la 41.804 lei. Ea a menționat că e vorba despre o locuință în care au trăit anterior socrii săi și care a fost donată de către aceștia soțului ei.
O casă de locuit cu suprafața de 110 metri pătrați a intrat în proprietatea magistratei Rodica Costru de la Judecătoria Ungheni printr-un contract de donație cu titlu gratuit. Ea a precizat că imobilul i-a revenit după decesul tatălui.
Potrivit expertului Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Kalughin, este de părere că asemenea donații ridică anumite semne de întrebare referitor la corectitudinea declarării de către persoană a veniturilor și proprietăților.
Vezi și aceste știri

SUA îngheaţă active de peste un miliard de dolari ale oligarhului rus Suleiman Kerimov

Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
