Un grup de studenți de la Universitatea Tehnică (UTM) a câștigat primul hackathon FAF din acest an, care a avut ca tema principală jocurile online. Tinerii au venit cu ideea unui multiplayer în care figurile geometrice colaborează între ele pentru a atinge un scop comun.
Juriul format din academicieni și experți în domeniu a considerat ideea echipei EsCube drept cea mai bună dintre cele nouă proiecte care au luptat pentru locul I și premiul în valoare de 2500 de lei în cadrul hackathonului FAF, un eveniment pentru tinerii programatori.
EsCube este un joc în care două cuburi acționează în echipă pentru a găsi o cale de ieșire dintr-un spațiu închis în care s-au pomenit. Fără a avea un design sofisticat, jocul este unul captivant prin dinamismul și originalitatea acestuia.
„Este impresionant faptul că, într-o perioadă de timp atât de scurtă, echipa câștigătoare a putut să creeze acest joc multiplayer foarte plăcut”, a spus membrul juriului, directorul executiv al Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR), Vasile Braga.
Potrivit unuia dintre autorii proiectului, echipa a testat mai multe opțiuni în cele 24 ore de ore cât a durat hackathonul, iar, într-un final, toți au ales ideea EsCube.
„Inițial noi am decis să facem un joc unde studenții fug după RedBull pentru a rămâne treji. Apoi, din cauza că nimeni din echipa nu era artist, am hotărât să facem ceva mai simplu, ce nu are nevoie de artă. Am mai făcut un brainstorming și am decis să facem un fel de Portal 2 Co-op, doar că fără portale. Ca de obicei, pe la ora trei-patru noapte, nimic nu funcționa și noi toți am intrat într-o stare de depresie. Dar noi am mai schimbat unele chestii în program, ca în final să avem ceva care pur și simplu funcționează. Noi am hotărât sa optăm pentru o temă simplă”, a declarat studentul UTM, Emil Terman.
Prin intermediul acestei idei echipa a dorit să iasă din tipare și să creeze un produs original, mai puțin obișnuit, susține developer Victor Colta.
„Deseori, jocurile multiplayer au la bază ideea de concurență, atunci când mai mulți jucători încearcă să se depășească unul pe altul. Noi ne-am propus să creem un joc multiplayer bazat pe principiul de cooperare. Așa noi am ajuns la această idee de a creea un joc nou, în care jucătorul nu trebuie să concureze sau să împuște, un joc în care scopul principal este cel de a-l ajuta pe partener”, a povestit acesta.
Potrivit lui Victor, atât coechipierii săi, cât și mentorii au rămas impresionați de produsul creat.
„Foarte mulți colegi și mentori s-au apropiat de mine și mi-au spus că jocul are viitor. Am auzit acest lucru și de la juriu. Cred că vom continua acest proiect”, a spus studentul.
Hackathonul FAF a a avut loc în incinta Centrului de excelență în domeniul TIC „Tekwill”. Este primul hackathon FAF din acest an. Ideea organizării hackathonului aprațiune unui grup de studenți de la filiera anglofonă a Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică (UTM). Impreună ei au creat un ONG menit să promoveze schimb de experiență între tinerii programatori și să consolideze comunitatea IT din Moldova.