Copilul a fost diagnosticat cu o tumoare care intra în contact strâns cu aorta, nervii intercostali, rinichiul stîng, splina, glanda suprarenală. Neuroblastomul avea o dimensiune de 11 cm.

Mama pacientei povestește că fetița a început să acuze dureri acum o lună. Inițial copila spunea că o doare spatele, apoi capul, burta. Micuța a trecut un tratament pentru pancreatită, însă starea ei nu se ameliora. În cadrul unei din investigații la locul de trai (Soroca), medicii au descoperit că fata are o formațiune în cutia toracică pe stînga.

La SCR, pacienta a fost supusă unei operații cu intubație selectivă într-un singur plămân, deoarece pe parcursul abordului putea fi necesară deflația plămânului stâng. În cadrul operației au luat parte neurochirurgii și toracaliștii în frunte cu profesorul Aurel Bodiu, medicul neurochirurg Serghei Borodin și șeful Secției chirurgie Toracală - Alexandru Toma. Ceilalți membri ai echipei mixte au fost prezenți pentru a interveni în cazul unor complicații. Serviciul de Anestezie și Terapie Intensivă în frunte cu profesorul Victor Cojocaru, medicii anesteziologi Dumitru Frunze și Iana Cotorcea au asigurat buna desfășurare a actului chirurgical și suportul anesteziologic necesar.

Lista unor posibile complicații a fost mare - leziunea aortei, hemoragie masivă, dificultăți de vizualizare care ar necesita înlăturarea splinei și disecția diafragmei, leziunea măduvei spinării, ictus medular, paralizie în picioare, pneumonie etc. Toate aceste complicații au fost evitate, iar intraoperator nu au fost înregistrate evenimente care ar fi pus în pericol viața pacientei.

Medicii au lucrat cot la cot timp de patru ore, iar acum micuța a fost externată, se simte bine și chiar poate deja frecventa școala.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!