
Filip: „Anul acesta am putea primi două tranșe din suportul macrofinanciar”. Experți: „Poate în 2019”
Uniunea Europeană nu a debursat prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, dar autoritățile sunt deja cu gândul la a doua. Într-un inteviu acordat pentru Prime TV, premierul Pavel Filip a declarat că, în acest an, Republica Moldova ar putea primi două tranșe. Nu sunt însă la fel de optimiști experții, care precizează că autoritățile mai au restanțe la îndeplinirea primelor 10 condiții.
・
Încă odată vreau să vă asigur că, și după discuțiile pe care le-am avut cu Înaltul Reprezentant Federica Mogherini și cu Comisarul Johannes Hahn, dar și cu Comisarul Pierre Moscovici, sunt absolut încrezător că noi vom primi prima tranșă. M-au asigurat că anul acesta va fi și a doua tranșă din asistența macrofinanciară. Discuțiile au fost destul de serioase, fiindcă aceștia sunt bani care sunt prevăzuți în cadrul bugetar și noi trebuie să luăm în calcul acest lucru”, a declarat Pavel Filip.
Cât despre îndeplinirea celor 10 condiții pentru debursarea banilor, premierul a spus că sunt niște divergențe, „fiindcă cele două condiții care se consideră că trebuie duse până la capăt, cu aprobarea bugetului rectificat și funcționalitatea ANI, sunt interpretabile”. „Poate chiar după discuțiile pe care le-am avut, procedura de debursare, pentru că și aici durează foarte mult, poate fi pornită și apoi, odată cu încheierea acestor două condiționalități, imedit să fie debursați banii”, a adăugat Filip.
Nu sunt însă la fel optimiști experții de la Chișinău. Veaceslav Negruța, de exemplu, susține că este rezervat, chiar dacă, teoretic, acest lucru s-ar putea produce. „Când nu ești pregătit măcar pentru prima tranșă, când ai restanțe, să vorbești despre cea de-a doua tranșă este un pic riscant, fiindcă sunt generate anumite așteptări, anumite obligațiuni care, în situația în care nu sunt realizate, urmează și explicațiile cerute de societate”, a menționat expertul „Transparency International Moldova”. Veaceslav Negruța a mai spus că declarația premierului ar putea fi o încercare de a distrage atenția de la realele probleme care țin de debursarea primei tranșe. „Promisiuni legate de prima tranșă am auzit multe începând cu 2017. Iar acum să vorbești despre a doua tranșă este și o măsură populistă”, a subliniat Negruța.
Politologul Dioniș Cenușa a declarat că așteptările exagerate ale premierului față de UE nu reflectă dispoziția reală a Bruxelles-ului față de guvernarea de la Chișinău. „Ultimele semnale venite săptămână trecută de la UE sunt foarte clare și se referă la necesitatea implementării integrale a primelor 10 condiții tehnice. Dacă guvernarea le realizează în perioada mai-iunie, atunci Moldova va primi prima tranșă până în iulie. Orice întârziere va amâna transferul pentru toamnă”, a spus cercetătorul în cadrul Institutului pentru Științe Politice de la Universitatea din Giessen, Germania. Dionis Cenușa a mai accentuat că, până acum, UE nu a făcut nicio referință la alte tranșe. „Înainte de a acorda cea de-a doua tranșă, UE va dori ca alte 8 condiții să fie îndeplinite, dar și să evalueze instituțiile democratice, în particular impactul sistemului mixt asupra alegerilor planificate la finele lui 2018. Este adevărat că partea moldovenească a început realizarea anumitor acțiuni tehnice destinate pentru a doua tranșă. Dar, cel mai realist se poate de vorbit despre a doua tranșă abia în 2019”, a zis politologul.
Iar expertul Centrului pentru Politici și Reforme Dumitru Alaiba a declarat că totul depinde de modul în care vor fi îndeplinite condițiile pentru debursarea banilor. „De un an ni se spune că vine suportul. Nimeni n-o să dea însă banii înainte de alegeri. Nu putem ghici dacă acest lucru se va întâmpla. Până în prezent, au fost mai multe încercări din partea Guvernului de la Chișinău de a obține asistența. Nu a dat însă dovadă de voință reală de reforme”, a menționat expertul. Și Dumitru Alaiba a spus că autoritățile nu au îndeplinit întocmai toate cele 10 condiții pentru debursarea primei tranșe. „Este vorba despre un discurs politic și nimic mai mult. Dar Bruxelles-ul nu ascultă discursuri politice, dar se uită la realizări”.
Asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro urmează a fi debursată în 3 tranșe. 60 milioane de euro vor fi acordate sub formă de împrumut, iar 40 milioane de euro - sub formă de grant.