Potrivit oficialilor, potențialul Aeroportului Internațional Mărculești poate fi valorificat prin implementarea unui sistem de management profesionist. În acest sens, partea germană s-a arătat dispusă să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

„Drept urmare, aeroportul va deveni un centru de afaceri capabil să asigure conexiunea dintre CSI și UE, inclusiv datorită poziției geografice favorabile”, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chișinău.

Prim-ministrul a accentuat că Guvernul este interesat de realizarea acestui proiect și va menține în continuare o comunicare directă cu potențialii investitori.

Potrivit portalului Mold-street.com, gigantul german care ar putea contribui cu investiţii în Aeroportul Internațional Mărculești este Fraport AG (Frankfurt Airport Services Worldwide), care operează Aeroportul Frankfurt din Frankfurt pe Main, unul dintre cele mai mari din Europa şi din lume. Fraport a avut în 2017 o cifră de afaceri de circa trei miliarde de euro şi este implicată în operaţiuni şi gestiune a circa 40 de aeroporturi din lume.

La fel, din delegația germană care s-a văzut ieri cu premierul Filip au făcut parte și reprezentanți ai gigantului german Lufthansa Cargo, care desfăşoară activități în circa 100 de state ale lumii şi este una dintre cele mai mari companii din acest domeniu.

Aeroportul Mărculești este situat la șase kilometri de orașul Florești și 150 de kilometri de Chișinău. A fost fondat în ianuarie 2004 pe baza unei foste unități militare sovietice, având în prezent o destinație civilă. Aeroportul are drept scop dezvoltarea transporturilor aeriene, serviciilor aeronautice, producerea industrială orientată spre export și o activitate comercială externă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!