Litigiul dintre Republica Moldova și Energoalians își are începutul încă la finele anilor ‘90. Atunci ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei.
Ulterior offshorul i-a cedat companiei ucrainene Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance) dreptul de a recupera presupusa datorie.
După ce părțile s-au războit ani la rând în instanțele din Republica Moldova și Ucraina, câmpul de bătălie a fost mutat în Franța. Locația a fost aleasă de părți, în conformitate cu Regulamentul de Arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional.
Procesul de la Paris a durat aproape opt ani. În martie curent Curtea de Casație din Franța anulează decizia Curții de Apel din Paris prin care s-a constatat în mod eronat că Arbitrajul Comercial ad-hoc nu era în drept să medieze disputa dintre Republica Moldova și Energoalians.
Asta înseamnă că firma ucraineană este din nou în drept să-și ceară banii. Dar dacă în 2013 plata de 46,5 milioane de dolari stabilită de arbitrajul comercial echivala cu 600 de milioane de lei, atunci la cursul actual suma se ridică la 800 de milioane de lei, la care se mai pot adaugă dobânzile și diverse cheltuieli de judecată.
Pe lângă faptul că a anulat decizia Curții de Apel din Paris, Curtea de Casație (are rolul de Curte Supremă de Justiție în Franța - n.r.) a decis reexaminarea recursului depus de Republica Moldova în noiembrie 2013.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.