Ce poate schimba, în raport cu Moldova, plecarea lui Rogozin din postul de vicepremier al Rusiei? Părerile analiștilor de la Chișinău

Ce poate schimba, în raport cu Moldova, plecarea lui Rogozin din postul de vicepremier al Rusiei? Părerile analiștilor de la Chișinău

„Legat de Republica Moldova, plecarea lui Rogozin e un lucru benefic”, crede analistul politic Anatol Țăranu. Întrebați de AGORA, atât el, cât și analistul Oazu Nantoi, consideră că odată cu înlocuirea sa cu Iuri Borisov, probabil se va ajunge la reconstituirea comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind diferendul transnistrean. În același timp, cei doi nu văd semnale clare de îmbunătățire a relațiilor moldo-ruse.

„Legat de Republica Moldova, plecarea lui Rogozin e un lucru benefic”, crede Anatol Țăranu. „Rogozin era o figură care compromitea relatia Rusiei cu R. Moldova, iar faptul că Chișinăul oficial a ajuns până la o decizie extraodinară de a-l declara persoana non grata e un gest considerabil în relația moldo-rusă, iar conservarea sa în acest post urma să contribuie la perpetuarea relației proaste dintre Rusia și R. Moldova”.

„Înlăturarea lui Rogozin înseamnă inclusiv și un nou loc la comisia interguvernamentală RM-Rusia, dar și o persoană nouă care va reprezenta Federația Rusă în diferendul transistrean la nivelul Guvernului. Sper că acest lucru cumva va dezamorsa relatia RM-Rusia, dar deocamdată nu sunt indicii serioase care ne-ar arăta că relațiile se vor îmbunătăți”, a adăugat Țăranu pentru AGORA.

Publicitate

„Mai mulți experți din Rusia subliniază, în legatură cu remanierile din Guvern, că politica de stat în Federația Rusă e determinată de Putin. Nu Rogozin nu a fost acela care a determinat relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova. Pot să mai adaug că în 2010, în martie, Dmitri Medvedev, care atunci încălzea fotoliul pentru Putin, l-a desemnat prin decret prezidențial ca responsabil în relațiile cu R. Moldova privind Transnistria. E un lucru sfidător care contravine normelor dreptului internațional”, a spus pentru AGORA analistul Oazu Nantoi specializat pe reglementarea diferendului transnistrean.

„Din momentul în care va lipsi Rogozin din Guvern, probabil se va ajunge la reconstituirea comisiei interguvernamentale moldo-ruse, dar rămâne deshisă întrebarea: ce va fi cu Transnistria? În opinia mea, președintele R. Moldova, Igor Dodon, se comportă ca un agent al Federației Ruse, promite că va lua puterea după alegerile parlamentare și va merge pe calea federalizării”, ne-a mai spus Nantoi.

„Atunci când vorbim de relațiile dintre R. Moldova și Federația Rusă, prioritar este degradarea democrației interne în R. Moldova și înghețarea relațiilor cu Uniunea Eurpeană, dat fiind faptul că atunci când R. Moldova e trecută la categoria regimurilor hibrid, atunci, să fim serioși, despre ce fel de parcurs european poate fi vorba? Rămâne ca alternativă stagnarea și alunecarea sub controlul Federației Ruse. Dar asta este în principal legat de degradarea situației democrației interne”, a mai adăugat Oazu Nantoi.

Ambi analiști sunt de părerea că Rogozin a fost schimbat din cauza eșecurilor pe care le-a avut în calitate de viceministru însărcinat cu industria apărării. Anatol Țăranu a amintit despre programul lansatoarelor de rachete: „În acest sens Rogozin a clacat de mai multe ori, acest lucru nu putea să nu fie luat în considerație”, a spus Țăranu. Și analistul Oazu Nantoi crede că de persoana lui Rogozin „au fost legate de mai multe eșecuri”, care au dus la ideea că această ramură are nevoie de un alt manager.

Citește și: Fără Rogozin în viitorul Guvern rus? Medvedev a prezentat lista potențialilor vicepremieri

Amintim că Dmitri Rogozin a deținut funcția de vicepremier al Federației Ruse pe dmeniul industriei apărării. La 2 august 2017, acesta a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal