În sate DA, în orașe BA. La 20 mai, democrații candidează în toate localitățile din provincie

În sate DA, în orașe BA. La 20 mai, democrații candidează în toate localitățile din provincie

În timp ce cea mai mare parte a atenției publice este îndreptată spre alegerile locale noi din Chișinău și Bălți, să nu uităm că și în alte cinci localități din Republica Moldova vor avea loc alegeri pe 20 mai. Dacă în cele două orașe, de altfel, cele mai mari din republică, s-au înscris o mulțime de candidați (12 la Chișinău și 8 la Bălți), în sate și comune alegerea este mult mai mică. E și firesc, am putea spune, ținând cont de numărul populației și valoarea strategică a primăriilor. Un detaliu este însă important: deși nu are candidați la Chișinău și Bălți, formațiunea aflată la guvernare, Partidul Democrat, are un candidat în fiecare dintre cele cinci localități care la 20 mai își vor alege primarul.

Absenți în marile orașe, dar curajoși în provincie

Partidul Democrat nu a înaintat niciun candidat pentru alegerile locale noi din cele mai mari orașe: Chișinău și Bălți. Situația e diametral opusă în raioane, unde în Leușeni și Nemțeni (Hîncești), Volovița (Soroca), Jora de Mijloc (Orhei) și Pîrlița (Orhei) democrații au câte un candidat.

Publicitate

Cu cinci candidați, aceștia sunt urmați îndeaproape de socialiști, care au patru candidaturi, cu deosebirea că PSRM-ul are candidați la Chișinău și Bălți.

Partidul ȘOR și PPDA au „intrat pe fir” două localități

Dacă în Leușeni, Nemțeni și Volovița PDM și PSRM își dispută funcția de primar, atunci în scrutinul din Jora de Mijloc, o comună orheiană formată din trei sate, celor două partide li s-a alăturat și Partidul ȘOR. Fosta președintă a Federaţiei de Tenis, Marina Tauber, atacă funcția de primar al localității de pe malul Nistrului, după ce șeful său de partid, Ilan Șor, a devenit primarul centrului raional.

În același timp, comuna ungheneană Pîrlița este singura excepție de la „regulă”: aici lupta se dă între un PD-ist și un candidat al partidului Platforma DA.

Lista candidaților (și afilierea lor politică) pentru alegerile locale noi din cele cinci localități din raioanele Republicii Moldova:

Comuna Leușeni, r. Hîncești

1. Ion Dragan, PDM

2. Ion Bujeac, PSRM

Satul Nemțeni, r. Hîncești

1. Maria Ghițu, PDM

2. Timofei Șindilă, PSRM

Comuna Jora de Mijloc, r. Orhei

1. Lucia Terenti, PDM

2. Marina Tauber, Partidul ȘOR

3. Serghei Morozan, PSRM

Comuna Volovița, r. Soroca

1. Ghenadie Nitrean, PDM

2. Alexandru Cerchez, PSRM

Comuna Pîrlița, r. Ungheni

1. Stanislav Babuțac, PDM

2. Galina Andriuța, PPDA

Citește și: Nu doar Chișinăul și Bălțiul își aleg primarul: De ce avem alegeri noi în alte cinci localități

Deși Partidul Democrat nu are un candidat la funcția de primar al Capitalei, un raport al Centrului pentru Jurnalism Independent relevă faptul că televiziunile din holding-ul media controlat de liderul PD, Vlad Plahotniuc, „au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri, prin care au favorizat-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal