Bateriile telefoanelor sunt mult mai bune decât în trecut, dar încă sunt departe de a fi perfecte. Una din probleme e că în anumite condiții pot exploda, cum s-a întâmplat la Samsung Galaxy Note 7. Gândul că bateria telefonului ar putea exploda, face pe oricine să se simtă mai puțin confortabil, dar nu trebuie să te îngrijorezi. E important să știi câteva noțiuni teoretice despre felul cum funcționează, scrie playtech.ro.
După cum probabil știi, bateriile litiu-ion sunt cele mai bune în momentul de față. Sunt ușoare, pot avea forme extrem de compacte și încorporează o cantitate mare de energie. Uneori, însă, s-a întâmplat ca astfel de baterii să explodeze, deci pot fi, în anumite condiții, aproape la fel de periculoase precum cele pe nichel sau predecesoarele.
Incidentele s-au petrecut nu doar la țigările electronice, ci și la telefoane, unde sarcina este mai mare. Pe măsură ce ecranele telefoanelor devin mai mari, este nevoie și de o cantitate de energie substanțială pentru a oferi autonomie pentru măcar o zi.
Până acum, am reușit să folosim circa 90% din potențialul maxim al duratei de viață și a performanțelor unei baterii litiu-ion. Sigur, sună foarte bine când exprimi asta în cifre, dar în viața reală lucrurilor stau uneori diferit.
S-a creat multă vâlvă în urmă cu câțiva ani, când bateria telefonului unui brand de top, Samsung, a explodat. Ai acea senzație firească ce te face să te întrebi: dacă nici în cele mai mari companii nu mai poți avea încredere, atunci în cine? Dar situația nu e chiar așa cum pare. Da, în astfel de situații, producătorul poartă principala vină, pentru că el trebuie să se asigure că astfel de riscuri sunt infime. Dar, pe de altă parte, mai contribuie și modul în care ne folosim telefoanele, pentru că tindem să cerem prea mult de ele sau nu suntem atenți la felul în care le reîncărcăm.
Ce trebuie să faci pentru a preveni explozia unei baterii
După cum îți dai seama, electroliții nu sunt deloc stabili, iar încărcările rapide implică tranziția foarte rapidă a ionilor între electrozi, ceea ce crește instabilitatea. Știi că vorbeam la un moment dat de moduri de a încărca bateria mai repede. Încărcarearapidă e utilă, dar nu e și benefică.
De asemenea, dacă în mediul în care se încarcă bateria e foarte cald, riscul incendiului sau chiar al exploziei crește substanțial. Niciodată să nu încarci telefonul sau orice altceva în soare (indiferent de anotimp). Bateriile se încălzesc oricum în intervalul încărcării.
Supraîncărcarea este un alt factor generator de riscuri. Da, toți spun că bateriile litiu-ion sunt programate să oprească încărcarea când s-a atins procentul 100%. Totuși, curentul electric continuă să intre în baterie.
Citește mai departe pe playtech.ro.
Vezi și aceste știri

Un caz pozitiv de COVID-19 în Parlament. Igor Grosu: Dacă apar simptome, ne izolăm

În iulie, la AGORA călătorim citind și citim despre călătorii. Dedicăm „miezul” verii temei turismului și cărărilor nebătătorite și facem totalurile lunii iunie

USM este prima instituție de învățământ superior din Moldova care a obținut statutul de membră a rețelei UNICA
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
