VIDEO. Moldovenii când se strâng... Într-un scuar mănâncă hrișcă, iar în altul ridică drapele

VIDEO. Moldovenii când se strâng... Într-un scuar mănâncă hrișcă, iar în altul ridică drapele

„Moldovenii când se strâng / Și-n petreceri se avântă / La un colț de masă plâng / La alt colț de masă cântă.” Asemeni versurilor cunoscutei melodii s-au segmentat astăzi și partidele politice de la Chișinău, chemându-și susținătorii să mărșăluiască sub diferite drapele și lozinci. Socialiștii au plecat din PMAN spre Memorialul „Eternitate” într-un marș al „Regimentului nemuritor”, organizat cu prilejul Zilei Victoriei. În spatele lor, în scuarul Europei, liberalii s-au adunat să marcheze Ziua Europei. Democrații au venit la un terci ostășesc în fața Catedralei pentru o dublă petrecere.  

Președintele Igor Dodon a depus flori la Memorial de două ori astăzi. O dată - coroana oficială prezidențială, iar a doua oară a adus garoafe, de rând cu ceilalți socialiști și împreună cu cei doi fii mai mari ai săi. Simpatizanții PSRM au desfășurat panglica „Sfântul Gheorghe” și au mărșăluit sub drapele roșii.

https://agora.md/videoframe/6062/620

Publicitate

O oră mai târziu, la câțiva metri distanță, s-au adunat liberalii. Liderul PL, dar și fostul primar general de Chișinău Dorin Chirtoacă au ținut discursuri în fața membrilor de partid din scuarul Europei, acompaniați de melodii patriotice românești. Liberalii au acuzat guvernarea că face coaliții tacite cu socialiștii, numindu-i trădători de neam și țară.

Scăparea, potrivit liberalilor, este Europa.

„Astăzi ne cad drapelele, și cel al UE, și cel al PL, dar le vom ridica de fiecare dată când va fi nevoie”, a declarat Chirtoacă în momentul în care vântul a doborât unul dintre streagurile arborate.

Mihai Ghimpu a fost și mai metaforic.

„N-am nimic cu Ziua Victoriei Federație Ruse. Ne bucurăm că un fascist a omorât alt fascist. Pentru noi, pentru liberalii, e important să mergem acolo unde e soare, nu unde e ploaie cu grindină. Europa e soarele nostru, Rusia e grindina noastră”, a declarat șeful PL.

https://agora.md/videoframe/6060/620

După ce dimineață au depus flori la Memorialul Eternitate, democrații s-au aliniat la cantina improvizată tot de ei în scuarul Catedralei. Alături de veterani, la masă a venit liderul PDM, Vlad Plahotniuc, premierul Pavel Filip și speakerul Andrian Candu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal