
Mitropolitul vrea ca primăria să interzică marșul „Fără frică”: „E un atentat la moralitate”
Biserica Ortodoxă din Moldova cere interzicerea marșului solidarității „Fără frică” din 19 mai curent. O scrisoare semnată de mitropolitul Vladimir a fost postată pe site-ul mitropoliei, iar în mesaj se spune că marșul ar fi „un atentat la moralitate”. Participanților li se sugerează să stea acasă: „ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți”, se arată în mesaj.
・
„Această parada a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre care se numără a fi în proporții de 98% creștini ortodocși - păstrători ai învățăturii Sfintei Evanghelii, conform căreia căsătoria poate fi fondată numai de către un bărbat și o femeie, și nu între persoane de același gen”, se arată în mesajul lui mitropolitul Vladimir.
În scrisoare, el scrie că „nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale a unui asemenea manifest absurd”. El a îndemnat autoritățile municipale „să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, care inundă din ce în ce mai accentuat plaiul nostru”.
Amintim că la finele sptămânii trecute Primăria Municipiului Chișinău a fost acuzată de homofobie după ce a refuzat să instaleze două obiecte de artă, care urmau să fie inaugurate în cadrul campaniei sociale „Fără Frică”. Potrivit unui comunicat de presă, instalațiile artistice urmau să fie amplasate pe strada pietonală Eugen Doga pentru două săptămâni și în Parcul Valea Morilor pentru o zi.
Campania socială „Fără Frică” vizează sprijinirea comunității LGBT. În acest an ea va avea loc între 8 și 20 mai 2018. Pe 19 mai, va avea loc marșul solidarității. Directoarea executivă a GENDERDOC-M, Anastasia Danilova, a declarat anterior că mulți oameni din comunitate se tem, în continuare, să iasă la marș sau să vorbească deschis despre orientarea lor sexuală.
„Totuși pentru persoanele LGBT marșurile sunt un fel de terapie. „Pride” se traduce din engleză ca „mândrie”, dar aici e vorba de mândrie ca antonim al cuvântului rușine. Atunci când ieși la marș declari că nu îți este rușine că ești așa cum ești. Nu îți este rușine să fii sincer, să fii tu însuți”, a spus ea.