
De ce sunt scumpe telefoanele scumpe și cât de mult contează brandul
Discuția este foarte lungă: iPhone X costă 1.000 de dolari și totuși componentele sale costă 357 de dolari. De ce este totuși atât de scump? Merită banii sau mai bine cumperi un telefon ieftin? Cât de scumpe vor fi telefoanele pe viitor? Cei de la Playtech.ro au încercat să răspunde la aceste întrebări și a tras niște concluzii.
・
Marii producători de terminale au reușit să crească treptat prețurile telefoanelor de top, aparent fără o logică în spate. Iar trendul se menține de ani buni și nici nu dă semne să încetinească. Dar să nu uităm, acest trend a fost inițiat și continuat de Apple, iar compania americană a fost singura care a reușit să facă acest lucru pe zona de laptopuri, unde este aproape imposibil să vinzi cu preț mare. Făcuseră asta și pe zona de desktop; de fapt, au făcut-o și cu iPod și cu iPad și cu celelalte produse.
De ce atât de scump?
Datorită filosofiei Apple, iar până acum compania nu a dat greș. Ba chiar când au propus soluții ieftine au avut cel mai adesea parte de ironie și de vânzări slabe. Iar când au lansat cele mai scumpe computere, au avut de fiecare dată succes.
Comparat deseori cu un cult sau o religie, brandul Apple a atras prin unicitatea produselor, conceptelor, prin marketing diferit și așa mai departe. Însă tracțiunea creată de Apple a acționat ca un efect de bumerang. Și rivalii săi au devenit treptat faimoși, începând cu cel mai mare concurent: Samsung.
Când Samsung a lansat Galaxy S toată lumea țipa că a copiat iPhone și că este un produs sortit eșecului. Industria era polarizată atunci de Nokia, HTC, cei care reprezentau vechile telefoane și Apple, LG, cei care făceau noile telefoane cu ecran tactil. Iar produsul Samsung, oricât ar fi de inspirat de iPhone, a avut un succes masiv.
De fapt reușita Samsung poate fi pusă în context cu scăderea continuă înregistrată de HTC, Sony, LG și alți competitori. Evident, nu doar din cauza Samsung au scăzut, dar a fost unul dintre factorii determinanți.
Astăzi, Samsung trasează trenduri în design, setează standardele pentru fotografie și așa mai departe, iar alte branduri vin din urmă. Huawei se apropie cel mai tare de liderii industriei, Xiaomi și Oneplus concurează pe preț foarte mult, unii dintre jucătorii mai vechi reușesc să-și împrospăteze seriile de terminale.
Citește continuarea articolului pe Playtech.ro.