Moldova caută investitori. Sunt buni și cei incluși în lista neagră a Uniunii Europene

Moldova caută investitori. Sunt buni și cei incluși în lista neagră a Uniunii Europene

Relațiile dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite (EAU) se intensifică pe zi ce trece. De la începutul anului, mai mulți oficiali de la Chișinău, printre care și premierul Pavel Filip, au întreprins vizite de lucru în EAU. Discuțiile se axează, în special, pe o colaborare și pe atragerea investițiilor străine în țara noastră. Experții evidențiază însă unele riscuri, în contextul în care Emiratele se află pe lista neagră a Uniunii Europene.

În iulie 2017, în cadrul unei întrevederi cu ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, care a avut loc la Chișinău, prim-ministrul Pavel Filip chema companiile emiriene să participe la privatizarea întreprinderilor de stat expuse la concurs, cum ar fi „Moldtelecom” sau „Air Moldova”. La final, Pavel Filip i-a transmis omologului său din EAU invitația de a efectua o vizită în Republicii Moldova.

Șase luni mai târziu, în ianuarie 2018, Pavel Filip a fost însă cel care a plecat în Emirate, unde au fost semnate mai multe documente bilaterale. A fost însoțit atunci de mai mulți miniștri de la Chișinău, dar și de șeful de la Trans-Oil, care deține monopolul pe piața cerealelor și oleaginoaselor din Moldova și despre care presa scria că ar fi apropiat liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Publicitate

Iar zilele acestea, în Emirate a plecat o altă delegație din Moldova. Ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu diaspora, a menționat că autoritățile întreprind pași concreți pentru a deschide o misiune diplomatică în EAU, pentru a aboli regimul de vize pentru moldoveni, examinând, totodată, posibilitatea de a deschide un Consulat General la Dubai. Despre posibilitatea abolirii regimului de vize, precum și extinderea relațiilor moldo-emiriene în diferite domenii, Ulianovschi a discutat și în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu vicepremierul emirian.

Arena democraților, construită de emirieni?

Iar ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a participat la Forumul de afaceri RM-EAU, organizat la Dubai, îndemnând oamenii de afaceri să investească în Moldova. Portalul Moldstreet scrie că una dintre ofertele propuse ar fi fost și proiectul democraților „Chișinău Arena”.

Dezvoltarea relațiilor cu EAU are loc în contextul în care, încă în 2017, miniștrii de finanțe din UE au inclus Emiratele în lista neagră a paradisurilor fiscale. Lista cuprindea 17 jurisdicții din afara blocului comunitar care nu cooperează cu autoritățile europene în domeniul taxelor. Ulterior, Emiratele s-au numărat printre țările care au fost trecute pe lista gri.

„Riscul major e ca unii bani din frauda bancară să ajungă înapoi în țară sub formă de investiții.” Dionis Cenușa

Autor:

Experții spun că încercarea autorităților de a căuta investitori reprezintă un lucru pozitiv atunci când vizează țări cu imagine cât mai integră.

„Insistența Chișinăului de a avea investiții din Emiratele Arabe Unite, o țară inclusă în lista neagră a jurisdicțiilor care nu corespund standardelor internaționale cu privire la evaziunea fiscală, poate trezi unele suspiciuni”, a subliniat Dionis Cenușa, cercetător în cadrul Institutului pentru Științe Politice de la Universitatea din Giessen, Germania.

Aceasta a mai spus că „trebuie să ținem cont de faptul că sistemul bancar moldovenesc a fost devalizat de sume de bani substanțiale, recuperarea lor nu a început, iar urmele unei părți din bani care a circulat prin diverse „zone offshore” în mod iminent dispar”.

Dionis Cenușa a explicat că „riscul major e ca unii bani din frauda bancară să ajungă înapoi în țară sub formă de investiții. Cu alte cuvinte, putem asista la o formă sau alta de „inălbire a banilor”. Dar același risc persistă și cu alte țări cu zone offshore, inclusiv din UE, a adăugat expertul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal