
Șapte produse tradiționale moldovenești ar putea obține protecția „Indicație Geografică”
Noi indicații geografice pentru produse tradiționale moldovenești ar putea să obțină protecție. Acestea au fost identificate în cadrul unui studiu, elaborat de experții Proiectului Uniunii Europene „Suport pentru Asigurarea Respectării Drepturilor de Proprietate Intelectuală” în Republica Moldova în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Astfel, din 71 de produse au fost selectate 7 care urmează să obțină protecția IG.
・
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul unui Atelier de lucru cu genericul „Rolul produselor tradiționale cu Indicație Geografică în dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova și Uniunea Europeană”, organizat în cadrul expoziţiei FOOD & DRINKS, care se desfășoară în aceste zile la C.I.E. „Moldexpo”.
La baza studiului au stat rezultatele campaniei naționale de identificare a produselor, băuturilor și bucatelor specifice anumitor regiuni geografice, care ar putea fi promovate sub o indicație geografică sau în calitate de specialități tradiționale garantate, care a fost desfășurată în perioada august-octombrie 2017. Experții au analizat cele 3 zone economice şi agro-pedologice ale Republicii Moldova (zonele Nord, Centru şi Sud), 33 de raioane, UTAG şi municipiile Chişinău şi Bălţi.
În rezultat, au fost identificate 71 de produse, băuturi, bucate şi obiecte de meşteşugărit şi artizanat, dintre care 55 sunt produse agricole și agroalimentare, iar 16 - obiecte de meșteșugărit și atizanat. La etapa de evaluare ulterioară, urmare interesului manifestat de mediul de afaceri, au fost selectate 7 produse pentru care urmează să fie obținută protecția IG sau a STG.
Aceste produse sunt: Kaurma (produs din carne de oi), Brânză de capră de Măgura, Miere de Codru, Miere din Codrii Tigheciului şi Mousse de miere cu pomuşoare de pădure, Pistil de fructe, condiment pisat uscat din ardei roşu dulce.
Autor:
De asemenea, la eveniment au fost abordate provocările și oportunitățile de dezvoltare a afacerilor cu produse tradiționale și cu IG în țara noastră, precum și potențialul de export al acestora pe pieţele UE. Potrivit experților Proiectului UE, sectorul produselor care pot fi promovate și comercializate sub IG este compus în cea mai mare parte din micro întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii sau de meşteri populari. Tendința economică generală, care face parte din procesul de înregistrare, promovare şi comerţ cu produse cu IG, arată că majoritatea produselor din UE, dar și din alte țări terțe, sunt produse de întreprinderi mici şi mijlocii, cu tendinţă de asociere a acestora în cooperative agricole şi asociaţii de producători.
La eveniment au participat reprezentanți de la AGEPI, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare, Camera de Comerț și Industrie, experți ai Proiectului UE „Suport pentru Asigurarea Respectării Drepturilor de Proprietate Intelectuală” în Republica Moldova și aproximativ 20 de producători autohtoni.
În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt protejate în baza înregistrării pe cale națională - 10 denumiri de origine, inclusiv 3 autohtone și 7 străine, precum și 7 indicații geografice autohtone.