***

Oamenii pot să moară, iar medicii să aplaude! NU TOȚI! Dar după experiența de azi, am rămas total dezamăgită de atitudinea indiferentă. Situația este în felul următor: pe urgență, dimineață, am ajuns cu tatăl meu la Institutul de Cardiologie din Chișinău, strada N. Testemițanu 29/1. Am intrat la secția internare, pentru un control operativ, pentru că existau simptome care mă duceau cu gândul la o criză hipertensivă. Dar CONCRETIZEZ, am ajuns de urgență, dar cu mașina proprie, pentru o mai mare rapiditate. Cu toții știm cât de „rapid” se mișcă ambulanțele noastre. Acolo, am așteptat în rând, pentru a beneficia de control. Am intrat într-un final, ni s-a făcut controlul și... criza hipertensivă s-a confirmat. Gradul IV, cu risc major. Mai precis cifrele arătau astfel: TA 196 cea sistolică, și 110 cea diastolică, ceea ce presupune un singur pas până la un infarct miocardic.

AU DECIS să-i injecteze intravenos 2 fiole de Inap și o fiolă de Furosemid. Așteptam să urmeze internarea. Dar, evident, la noi în Moldova fără foițe nicicum. Am fost rugați să apelăm la medicul de familie ca să facem rost de o îndreptare-extras ca să putem să facem internare de urgență. Internare de urgență în baza îndreptării de la medicul de familie?! Ca să nu mai lungim vorba, am mers la medicul de familie. Îndreptarea a fost eliberată de către medicul de familie la Dispensarul Cardiologic, strada N. Testemițanu 20, pentru că acolo inițial se fac consultațiile, de la care pornesc îndreptările spre internare. Acolo am stat iar la coadă, cam 30 de minute, ca până la urmă sa ni se spună pe un ton apăsător:  - Cine sunteți, de unde veniți, cine v-a trimis??? Îi explic doamnei situația, deoarece tatăl meu nu era în stare să o facă. Doamna nici nu începuse consultația, că deja ne trimitea înapoi la medicul de familie, pentru că acolo suntem subordonați. De ce? Pentru că aceste 2 edificii menționate anterior sunt republicane, iar prioritate au doar pacienții din raioane.

Se pune întrebarea: cei din Chișinău nu sunt oameni? Sănătatea lor e oarecum alta decât a celor din raioane? Starea omului și modul de primire depinde de locul în care se află? Da, poate că potrivit tuturor procedurilor și normelor aici sunt consultați și internați doar pacienții din republică (deși mă tem că realitatea ar putea demonstra contrariul). Da, știu că avem foarte puțini medici care au mai rămas să activeze în sistem și care trebuie să facă față unui număr mare de pacienți. Dar, poate fi asta un argument pentru o astfel de atitudine?

Nu ne-am ales cu nimic, iar doamna de la Dispensarul Cardiologic arogant a verificat tensiunea arterială, bătăile inimii, și  a zis doar câteva cuvinte sub nas care nicidecum nu se legau de problema cu care ne adresasem.

Da, menționez că mai întîi ni s-a luat îndreptarea la o analiză de *vorbe* să zic așa, apoi am fost chemați în cabinet.  Am pierdut jumătate de zi, și până la urmă nu ne-am ales cu nimic, am rămas doar cu acel preparat injectat dimineață, dar starea se poate repeta.

Mă întreb: Pentru ce să ai poliță de asigurare, pentru ce să mergi după lege, pentru ce să accepți toate vorbele murdare din partea unor medici, pe care de fapt nu îi pot numi medici, atâta timp cât atitudinea lasă de dorit. În primul rând această funcție necesită o relație calmă și paternalistă cu pacientul, și nicidecum altfel.

ANTICIPEZ: LEGEA SĂNĂTĂȚII capătă o conotație tot mai proastă în RM.
Punem politica și alte lucruri pe primul plan, dar când oare ne vom bucura de oameni competenți atât psihologic, cât și profesional în domeniul Medicinii?

P.S. Vă veți întreba probabil, de ce atunci am ales să fac Medicină? Pentru că totul vine din interior. Până și consultația medicului înseamnă bunăvoință și încredere.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!