„Moldova este cel mai sărac colț al Europei, unde salariul mediu nu depășește cu mult 200 de dolari lunar. Țara este cunoscută pentru corupția și numărul mare de infracțiuni, dar și pentru comerțul ilegal cu sclavi sexuali extrem de înrădăcinat. Principala industrie a Moldovei este vânzarea tinerelor sale femei, adesea copii, traficanților de persoane, care le expediază pe tot globul pentru a fi exploatate”, se menționează în articol.

Cât privește interesul lui Grenell (ambasadorul SUA în Germania) față de Republica Moldova, autorul spune că acesta s-a manifestat doar în vara și toamna anului 2016, când Grenell a publicat patru articole în care ridica în slăvi țara noastră, descriind-o drept: „curajoasa Republică Moldova, care se opune influenței Federației Ruse”.  Acele publicații ilustrau de fapt, potrivit expertului american, angajamentul lui Grenell față de Vladimir Plahotniuc, „cel mai puternic jucător politic din Moldova, fără a mai vorbi despre faptul că e și cel mai bogat oligarh al țării”.

John Schindler amintește în context de aparițiile publice din acea perioadă a fostului șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, care, potrivit lui, au tulburat viața și liniștea lui Plahotniuc. „Căutând protecție în America, Gofman a explicat FBI-ului ce implicare a avut Plahotniuc în furtul miliardului de dolari.

„Gofman a confirmat ceea ce suspectează multe agenții de informații occidentale, deturnând astfel mitul precum că Plahotniuc ar fi un pro-occidental. În calitate de șef al Partidului Democrat din Moldova reușește să controleze politica țării, în ciuda faptului că nu a obținut nici măcar o cincime în niciun scrutin electoral. De fapt, Plahotniuc - numit „Donald Trump al Moldovei” - se află într-un pat cu crima organizată rusească, în special cu faimoasa frăție Solntsevo, condusă de Semyon Mogilevich, potrivit INTERPOL”, scrie analistul american.

Versiunea lui Gofman a fost însă contrazisă de Grenell, care insita că Gofman a greșit, iar Plahotniuc ar fi într-adevăr o figură pro-occidentală sub atacul Kremlinului.

Autorul articolului amintește în context de rezoluția prezentată în Congresul Statelor Unite de republicanul Randy Weber. Documentul venea să încurajeze sprijinul Statelor Unite în consolidarea eforturilor anticorupţie în Republica Moldova și consolidarea instituțiilor democratice, dar aducea și critici în adresa lui Plahotniuc.

„Grenell a declarat într-un interviu cu doar două săptămâni înainte de alegerile din 2016 că Weber „nu știe ce face” și că rezoluția ar fi fost „în mod clar scrisă de cineva pro-rus”, iar republicanul ar încerca astfel să atace singurul grup pro-european din Moldova. Merită să ne întrebăm de ce Grenell a manifestat această nevoie bruscă de a-l apăra pe Plahotniuc. Probabil nu a fost un act de caritate. Raportul său financiar prezentat înainte de numirea sa în calitate de ambasador la Berlin arată că în ultimul an Grenell a făcut 688.362 de dolari de la Capitol Media Partners, adică pentru consultanță politică. Pe cine, totuși, a consultat este neclar”, mai scrie John Schindler.

În lista entităților cu care Grenell ar fi interacționat s-ar număra și Arthur J. Finkelstein & Associates. „Un legionar politic republican, Art Finkelstein a jucat un rol în ascensiunea lui Ronald Reagan la Casa Albă și, ulterior, și-a extins afacerea în întreaga lume. Compania lui Finkelstein a lucrat, de asemenea, în Moldova până în 2014 și este cunoscută de serviciile de informații occidentale ca fiind în legături cu Plahotniuc”, mai adaugă analistul.

„Dacă ambasadorul Grenell l-a lăudat pe Plahotniuc pentru bani, cetățenii american merită să știe cât și de la cine i-a primit. Acest lucru ar fi trebuit demascat în timpul confirmării sale în Senat. De ce nu a putut să fie întrebat și despre asta”, întreabă retoric Schindler.

Expertul în securitate își încheie articolul descriindu-l pe Plahotniuc drept un oligarh corupt, care ar avea implicări și în traficul de ființe umane.

AGORA amintește că în vara anului 2016, Partidul Democrat a anunțat că a a contractat o firmă de lobby din SUA căreia urmează să-i achite o sumă de 600 de mii de dolari SUA pentru asistență în comunicarea internațională a partidului, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova în străinătate.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!